Begin volgend jaar maakt het niet meer uit of je homo of hetero bent als je bloed wilt doneren. Alle bloeddonoren ontvangen dezelfde vragenlijst. Aan de hand van deze vragenlijst wordt bepaald of hun bloed veilig te gebruiken is, dat meldt Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Er wordt wel gekeken naar je seksgedrag, waarbij wordt gelet op via bloed overdraagbare infecties.
Momenteel mogen mannen die seks hebben met mannen alleen doneren als ze al langere tijd een monogame relatie hebben of vier maanden geen seks hebben gehad. Voor hetero's geldt dat niet. Dat wordt door homo's als discriminatie opgevat, zo liet Kassa in 2020 zien.
Belangenorganisatie van onder anderen homoseksuelen COC is "gelukkig" met de nieuwe ontwikkelingen. "Vanaf begin 2024 worden mannen die seks hebben met mannen niet meer gediscrimineerd bij bloeddonatie", concludeert de organisatie. Ze heeft het jaren bepleit, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug, die spreekt van een doorbraak.
Het moet afgelopen zijn met het beleid gericht op mannen die seks hebben met mannen, vindt stichting Sanquin. Met wie je seks hebt gehad, moet er niet meer toe doen.
Gezondheidsminister Ernst Kuipers spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van goed nieuws. Hij hecht er dan ook aan dat de nieuwe praktijk uiterlijk per 1 januari ingaat.
De invoering heeft nog tijd nodig, aldus Sanquin. De organisatie werkt namelijk samen met Prothya Biosolutions Netherlands BV, die plasmageneesmiddelen produceert uit het ingezamelde plasma. Vanwege de nieuwe beoordeling van seksueel risicogedrag zal Prothya het registratiedossier bij de European Medicines Agency (EMA) moeten aanpassen. Pas na goedkeuring door de EMA kan de gelijke behandeling van alle bloeddonors worden ingevoerd, aldus Prothya.
Ook de bloedbanken zullen één en ander moeten aanpassen en ook nog eens alle medewerkers moeten trainen.
In de politiek en de publieke opinie was er al veel weerstand tegen de aparte behandeling van mannen die seks hebben met mannen, maar bloedtransfusies moeten natuurlijk wel veilig zijn. Sanquin ontwikkelde het nieuwe beleid op basis van wetenschappelijk onderzoek "dat concrete handvatten geeft om deze wijziging in te voeren". De wijziging zat er al langer in, maar onderzoek in samenwerking met de universiteit van Maastricht liep vertraging op.
De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) is weliswaar voorstander van een vrijer beleid, maar is er niet gerust op dat het helemaal veilig kan. De patiëntenvereniging voor mensen met een stollingsstoornis wil daarom een onafhankelijke toezichthouder of inspectie. "Wij zien het als verantwoordelijkheid van de minister om externe controle op de bloedveiligheid in te bouwen," reageert voorzitter Arnoud Plat van de NVHP. "Bloedproducten moeten namelijk maximaal veilig zijn." ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!