De Hogeschool Utrecht laat een onderzoek uitvoeren naar de onrust die er momenteel heerst onder de medewerkers. Door bezuinigingen zou er een angstcultuur zijn binnen de hogeschool. Dat meldt het Onderwijsblad, het tijdschrift van onderwijsvakbond AOb, op basis van eigen onderzoek.
Juridische bijstand
De hogeschool bezuinigt op ondersteunend personeel, ofwel alle medewerkers die niet voor de klas staan. Ruim 200 van deze 1100 arbeidsplaatsen verdwijnen, maar per wanneer en om wie het gaat, zou niet duidelijk zijn. Dat zorgt voor heel veel onrust: medewerkers zouden zelfs onder druk worden gezet om in te stemmen met hun ontslag.
Volgens de AOb hebben meerdere medewerkers van de HU bij de vakbond aangeklopt voor juridische bijstand. ,,Zij kregen van de hogeschool een overeenkomst aangeboden waarin ze - in ruil voor een minimale vertrekregeling - instemmen met hun ontslag'', meldt het Onderwijsblad. Medewerkers zouden zich daardoor geïntimideerd voelen. ,,Ze worden gewoon weggepest'', aldus AOb-bestuurder Jan Dijkstra. Hij heeft het over een ,,asociale reorganisatie’’. ,,Onvoorspelbaarheid is onderdeel van het beleid. Als mensen niet weten waar ze aan toe zijn, krijg je zo gemakkelijker weg’’, zegt Dijkstra.
Kwaliteit
Een woordvoerder van de HU liet weten dat er momenteel inderdaad een programma loopt om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te verbeteren. ,,Dat gaat ten koste van ondersteunend personeel'', aldus een woordvoerder. ,,Het bestuur is op de hoogte van de signalen van onrust en onzekerheid en neemt die heel serieus. Vandaar dat er een onderzoek komt.'' Wanneer dat precies gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.