In sommige supermarkten liggen de eieren in het koelvak, in andere juist in de gewone schappen. Wat is nou het best? Wie in het bezit is van het juiste bewaaradvies, kan thuis een hoop voedselverspilling tegengaan. Volgens Stichting OVONED, brancheorganisatie voor de sector eieren, bewaar je eieren thuis het beste in de koelkast, ook al staan ze in de supermarkt misschien niet in een koelvak. Vanwege de lage temperatuur blijven de eieren langer vers en wordt de groei van schadelijke bacteriën geremd. Daarom staat op de verpakking van eieren ook dat je ze gekoeld dient te bewaren.
Waarom worden eieren dan in de supermarkt vaak niet gekoeld bewaard? Dat heeft volgens de brancheorganisatie te maken met het feit dat eieren gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Zo kan er in korte tijd een temperatuurverschil optreden als een ei in de supermarkt uit de koeling wordt gehaald, in de boodschappentas mee naar huis gaat en daar weer in de koelkast wordt gezet. Dit veroorzaakt condensvorming, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien.
Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging. Zet eieren ook niet al te dicht bij sterk ruikende producten, aangezien eieren snel geuren overnemen. Zitten de rauwe eieren in een gesloten verpakking? Dan kun je de houdbaarheidsdatum op het product handhaven.
Rauw ei: bewaaradvies
Eieren hebben een stompe en een puntige kant. Veel eieren zitten met de punt naar boven in de verpakking. Maar wist je dat het beter is om een ei met de punt naar beneden te bewaren? Op deze manier beschadigt de luchtkamer die aan de stompe kant van eieren zit niet en blijven eieren langer goed. Verder adviseert het Voedingscentrum om eieren in de koelkast op 4°C te bewaren. Op deze manier krijgen ziekmakers als salmonella minder kans.
Hoe weet je of een rauw ei niet meer goed is?
Een ei is niet meer goed als deze een afwijkende geur heeft. Je herkent bederf dus door goed te kijken, ruiken en proeven.
Daarnaast bestaat er volgens 24Kitchen een proef om te testen of een ei nog goed is. De benodigdheden: een kom, water en natuurlijk een ei. Wanneer deze plat op de zijkant op de bodem blijft liggen, is het ei hartstikke vers. Als het ei op de bodem ligt en met een schuin puntje naar boven wijst, is het ei om en nabij een week oud. Wijst het puntje geheel naar boven? Dan is het ei zo’n twee tot drie weken oud. Drijft het ei op het oppervlak van het water? Eet het dan niet op! Het ei is dan bedorven. Deze test gaat helaas niet op voor een gekookt ei.
Gekookt ei: in óf buiten de koelkast
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Is het gekookte ei al gepeld? In dat geval kun je het ei het beste in een schaal met water bewaren. Ook dan is het ei maximaal een week houdbaar. Vertrouw je het niet? Eet het ei dan niet op.
Ei in de vriezer?
Zoals we ook in dit artikel met bewaaradvies voor de vriezer aangeven, kun je producten op basis van ei beter niet in de vriezer bewaren. Zo zet bij een rauw ei het eigeel zich in de diepvries uit, waardoor het ei kan knappen. En dat is geen opruimpretje.
Meer tips voor het bewaren van eten in de koelkast?