Als een dierbare is begraven, hoelang blijft het graf dan bestaan? In Nederland gelden daar een aantal regels voor. Hierbij bestaat er een onderscheid tussen een algemeen graf en een particuliere rustplaats ook wel familiegraf genoemd. Hieronder lees je wat de belangrijkste verschillen zijn.
Ons land kent een wettelijke termijn voor grafrust. Deze bedraagt minimaal 10 jaar. Gedurende die periode zal het graf niet worden geruimd. Het kan zijn dat een begraafplaats zijn eigen termijn hanteert die langer is. Bijvoorbeeld een grafrust van 15 of 25 jaar voor een nieuw graf.
Ons land kent twee soorten grafrechten, algemeen en particulier. Dit zijn de verschillen:
Particulier grafrecht geeft het uitsluitend recht op het gebruik van een particulier graf ook wel familiegraf genoemd. De rechten hiervoor zijn voor minstens 10 jaar geldig. De eigenaar van de grafrechten bepaalt wie er in het graf begraven mag of mogen worden.
Familiegraven voor twee personen (een echtpaar) worden vaak voor langer dan 10 jaar uitgegeven, bijvoorbeeld voor 20 jaar. Dit omdat het niet waarschijnlijk is dat een echtpaar tegelijkertijd overlijdt. Zo hoeft er geen termijn voor het graf te worden bijgekocht als er een langere periode tussen het overlijden van de kortst- en langstlevende zit.
De rechten van een particulier graf zijn overdraagbaar, zodat ze in de familie kunnen blijven als een rechthebbende zelf komt te overlijden.
Het gebruik van een deel van een algemene grafruimte is het andere grafrecht. Dit wordt afgegeven voor een periode van 10 jaar, voor een graf waar meerdere overledenen in begraven kunnen zijn. Dit zijn vaak vreemden van elkaar. De houder van de begraafplaats bepaalt wie in een algemeen graf wordt begraven.
Van een particulier of familiegraf kan het grafrecht met een periode van telkens 10 jaar worden verlengd. Hierbij moet worden aangetekend dat een begraafplaats zelf kan bepalen hoelang deze periode precies is. Soms wordt een graf voor onbepaalde tijd uitgegeven, maar niet veel begraafplaatsen bieden deze mogelijkheid. De minimale periode voor verlenging is 5 jaar, zo schrijft de Wet op de lijkbezorging voor.
Als het einde van de termijn in zicht is, brengt de begraafplaats de rechthebbende hiervan op de hoogte. Deze kan dan bepalen of hij of zij gebruikmaakt van de optie om te verlengen. Wordt de termijn niet verlengd? Dan kan het graf worden geruimd en uitgegeven aan een andere familie.
Als niet bekend is wie de rechthebbende is of als contactgegevens ontbreken, dan wordt het verlopen van de termijn door de begraafplaats aangekondigd via een informatiebord bij de ingang van de begraafplaats of bij het particuliere graf in kwestie. Als niemand zich meldt na het verlopen van de termijn, gaan de rechten weer over naar de beheerder van de begraafplaats en kan het graf worden geruimd.
Bij algemene graven is bovengenoemde aankondiging niet verplicht.
Een belangrijk onderscheid tussen een algemeen en een particulier graf is de tijd dat het graf in stand wordt gehouden. De tijd dat iemand in een algemeen graf ligt, is vaak 10 jaar. Dat is gelijk aan de minimale periode van grafrust. Langer, bijvoorbeeld 15 of 20 jaar, is soms ook mogelijk, maar dat is afhankelijk van de begraafplaats.
Na die periode kan de houder van de begraafplaats de rustplaats ruimen. Het graf is niet te verlengen. Sommige begraafplaatsen bieden de mogelijkheid om de stoffelijke resten te herbegraven, in een bestaand of nieuw algemeen graf.
Loopt de termijn van een algemeen graf af? Dan zal de belanghebbende (bijvoorbeeld een familielid) per brief daarvan op de hoogte worden gesteld.
Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf. De kosten zijn lager omdat een algemeen graf korter bestaat, vaak maximaal 10 jaar. Bovendien worden in een algemeen graf vaak meerdere overledenen begraven.
Als een begraafplaats onderhoudskosten in rekening brengt, dan worden deze doorgaans benut voor het onderhoud van de gehele begraafplaats. Een algemeen graf of particuliere laatste rustplaats beheren, is een zorg die wordt overgelaten aan de nabestaanden.
Bronnen: Uitvaart.nl, Rijksoverheid, Wettenbank
Heb jij een vraag over grafrecht of de uitvaart? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via de reacties hieronder.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!