Hoe zijn de spullen van je werk verzekerd als je thuiswerkt?
09-11-2020
•
leestijd 3 minuten
•
3677 keer bekeken
•
Door het coronavirus en de basisregel om zoveel mogelijk thuis te werken, heb je waarschijnlijk steeds meer spullen van je werk in je eigen huis. Zoals je laptop, werktelefoon, tweede scherm of bureaustoel. Ook thuis (misschien nog wel meer dan op je werk) zit een ongelukje in een klein hoekje. Maar hoe ben je nu verzekerd als je per ongeluk je koffie omverstoot over je laptop?
Als je apparatuur en meubilair van je werkgever krijgt om thuis te werken, hangt de aansprakelijkheid bij schade af van wat je hebt afgesproken. In principe is de werkgever verantwoordelijk voor schade aan de spullen van je werk. Ook als je die (tijdelijk) thuis gebruikt. Heb je echter met je werkgever afgesproken dat jij aansprakelijk bent, dan moet je bij schade je eigen inboedelverzekering aanspreken.
Let op! Als je werkgever aansprakelijk is, moet hij bij de verzekering voor de bedrijfsapparatuur opgeven dat die ook thuis gebruikt wordt. Anders kan dit problemen opleveren bij een schade. Zeker als je bij een klein bedrijf werkt, raden we je aan hiernaar te informeren bij je werkgever. Verder is de werkgever meestal alleen aansprakelijk voor schades die per ongeluk zijn ontstaan. Veroorzaak je expres schade of door roekeloos gedrag? Dan ben je alsnog vaak zelf aansprakelijk.
Wat vergoedt de inboedelverzekering bij thuiswerken?
Heb je afgesproken dat je zelf aansprakelijk bent voor schade aan de spullen van de zaak? Controleer dan even goed je inboedelverzekering. Je bent namelijk alleen verzekerd voor schade door ongelukjes als je een allrisk dekking hebt. Een inboedelverzekering met alleen een extra uitgebreide dekking, vergoedt niets als de kinderen een potje voetbal houden bij de keukentafel waar jij aan het werk bent.
Daarnaast hanteren steeds meer verzekeraars een beperkte dekking of een verhoogd eigen risico voor laptops en mobiele telefoons. De kans is dus groot dat je alsnog een deel van de schade zelf betaalt. Je leest in de voorwaarden van je inboedelverzekering hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is.
Let tot slot op het maximale bedrag dat je verzekering vergoedt voor spullen die je in bruikleen hebt. Sommige inboedelverzekeraars zullen apparatuur van de zaak onder deze dekking scharen. Voor spullen in bruikleen hanteert de verzekeraar vaak een lager maximumbedrag dan voor spullen van jezelf.
Thuiswerken met je eigen spullen
Besluit je om voor het thuiswerken eigen apparatuur te gebruiken? Ook dan is het weer belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever. De werkgever kan je bijvoorbeeld een vergoeding betalen voor het gebruik van je eigen spullen. Hiermee koopt hij dan het risico op schades en dergelijke af.
In de meeste gevallen doe je bij schade aan je eigen spullen die je voor werk gebruikt, dus een beroep op je eigen inboedelverzekering. Hierbij geldt dan ook weer dat je voor schades door een ongelukjes dus een allriskverzekering nodig hebt en dat de dekking voor elektronica waarschijnlijk beperkter is.
Ga je thuiswerken? Check je inboedelverzekering!
Als je vanuit huis gaat werken, is het dus belangrijk om vooraf even goed je inboedelverzekering te checken. Controleer of je een allrisk dekking hebt en hoe schades aan elektronica zijn gedekt.
Let daarnaast ook even goed op of alle gegevens op je polis nog kloppen. Zeker je gezinssamenstelling is hierbij belangrijk. Ben je bijvoorbeeld vergeten door te geven dat je samen ging wonen of een kind hebt gekregen? Dan kan deze verzekeraar hier moeilijk over doen bij een schade. Bijvoorbeeld als er geen kinderen op de polis staan en je claimt een schade omdat je zoon een glas ranja over je iPhone liet vallen.