Als buren wil je de buurt zo veilig mogelijk houden en elkaar eenvoudig kunnen waarschuwen. Er zijn steeds meer digitale vormen waarop buurtpreventie mogelijk is. We leggen je hier alles uit over de drie grootste landelijke online buurtpreventie-initiatieven en hoe je deze instelt of jezelf toevoegt.
Sommige gemeenten werken zelf met een bepaalde app. Hierbij kun je jezelf dan aansluiten. Het is daarom handig om te achterhalen óf jouw gemeente werkt met een app en welke dat dan is.
De grote drie landelijke buurtpreventie-initiatieven zijn Veiligebuurt, WhatsApp BuurtPreventie (WABP) en Nextdoor.
Veiligebuurt is een app ontwikkeld door Veiligebuurt en Univé, waarin buurt- en wijkgenoten met elkaar kunnen communiceren en zaken kunnen melden. Verder kunnen gebruikers van de app meldingen in hun buurt ontvangen van lokale bronnen, zoals de Politie, Burgernet of P2000. Daarnaast kun je snel een AED in de buurt vinden.
In de app komen mensen automatisch bij elkaar in de buurtgroep. Ook kunnen bewoners zichzelf automatisch toevoegen aan de digitale buurtpreventiegroep uit hun straat en buurt en zijn mensen via de app uit te nodigen voor een groep met een link. Deze link is te delen via WhatsApp, sms, Facebook of e-mail.
Als er nog geen groep in de buurt is, kun je deze via de app starten. Hiervoor kun je voor de buurt of straat een herkenbare naam opgeven. Hiermee kunnen jouw buren de app ook eenvoudig vinden.
Wil je je aanmelden als beheerder voor een straat- of buurtgroep? Dan kun je je per mail aanmelden met je contactgegevens en je verzoek.
Wil je een buurtgroep verlaten? Dan ga je naar groepsdetails. Hier vind je onderaan de pagina een optie voor het verlaten van de groep. Hierna ontvang je geen meldingen meer vanuit de buurt- of straatgroep. Alleen beheerders kunnen de hele buurtgroep verwijderen.
Bij Veiligebuurt is data geanonimiseerd en worden persoonlijke gegevens niet onnodig verzameld. Je registreert je op je adres en e-mailadres. Verder wordt er geen informatie gevraagd over jou als persoon, maar worden wel je appgebruik en instellingen opgeslagen.
Buren en je omgeving binnen de app zien alleen je naam, tenzij je zelf aangeeft dat je meer informatie wilt delen met buurtbewoners. Als iemand binnen een groep zich niet aan de gedragsregels houdt, kun je dat per e-mail melden. Lees hier de algemene voorwaarden.
De app is gratis. Het enige wat vereist is, is een aanmelding. Hier vind je de app in Google Play en hier in de App Store.
WABP staat voor WhatsApp BuurtPreventie. Het is sinds 2017 een landelijke stichting dat zich richt op het veiligheids- en leefbaarheidsgevoel van mensen. Hoewel de naam van de stichting doet denken dat het alleen via WhatsApp opereert, is dat niet het geval. Het biedt een platform via allerlei apps voor iedereen die zijn buurt veiliger wil maken en registreert groepen van alle systemen. Daarom gaat de stichting uiterlijk op 1 januari 2022 ook verder als Stichting WaakSamen. De stichting adviseert buren om ook de wijkagent uit te nodigen voor de buurtgroep.
Je kunt online zoeken of er een groep bij jou in de straat is. Als er een groep actief is, kun je je daar binnen een minuut bij inschrijven. Jouw gegevens worden dan naar de beheerder toegestuurd door WABP. De organisatie bewaart jouw gegevens hierna niet. Als er nog geen groep in je straat actief is, laat de organisatie via een kaart zien welke groepen in jouw directe omgeving actief zijn. Dan kun je je eventueel daar aansluiten.
Als er geen groep in de buurt is, kun je eenvoudig een eigen groep beginnen via dit stappenplan. Meld de oprichting van een nieuwe groep bij de gemeente (meestal via de afdeling openbare orde en veiligheid).
Alleen een beheerder van een groepsapp kan deze voor alle gebruikers verwijderen. Deze beheerder kan jou ook verwijderen. Wil je zelf je buurtgroep verlaten? Dat kan eenvoudig via WhatsApp.
In een WhatsApp-groep ben je nooit anoniem. Zo hebben alle buurtbewoners je telefoonnummer zodra je in een groep zit. Daarom raadt WABP het aan om de spelregels te volgen en om bij de oprichting van een groep alle buurtbewoners een privacyverklaring te geven of te laten tekenen.
Om je aan te sluiten bij WABP, dien je WhatsApp te hebben. Dat download je gratis via Google Play of de App Store.
Nextdoor is een Amerikaanse sociaalnetwerksite, dat speciaal is opgericht voor buurtbewoners. Het is te gebruiken via een app en is ook in Europa te gebruiken. Je kunt via de app met elkaar in contact komen om informatie te delen, hulp te bieden, klussen te klaren en in contact te komen met buren, bedrijven en openbare diensten. Alle gebruikers worden via de app geverifieerd.
Waar je bij Veiligebuurt automatisch aan een groep in je buurt wordt toegevoegd en je bij WABP je via de site kunt aanmelden bij een groep in jouw straat of buurt door je adres aan te geven, werkt dat bij Nextdoor bij openbare groepen net iets anders. Hierbij kun je namelijk via de app op een kaart zelf selecteren in welke buurt je woont en in een openbare groep komen. Dat maakt de app wat minder betrouwbaar, omdat je hierdoor niet weet of een zogenaamde buurman of -vrouw daadwerkelijk in jouw straat woont.
Bij privégroepen moet je toegang wel worden goedgekeurd door een groepsleider. Een buurman of buurvrouw kan jou ook via een link uitnodigen voor de groep via de groene knop ‘Uitnodigen’ in het overzicht van de buurt. Daarnaast kan de groepsleider de uitnodigen per mail versturen naar maximaal 300 e-mailadressen. Wel moet je eerst lid worden via de app om toegang te krijgen tot de buurtgroep.
Wil je beheerder worden van een groep? Neem dan contact op met Nextdoor met dit verzoek.
Alleen een beheerder van een groep kan de groep verwijderen. Je kunt zelf een groep verlaten door naar de groepspagina te gaan, in de rechterbovenhoek op de drie puntjes te klikken en daarna ‘Groep verlaten’ in het menu te selecteren.
Een hoop mensen uit allerlei gemeenten kregen in 2019 nepbrieven per post met een uitnodiging voor de app. Hier vind je de schriftelijke reactie van het bedrijf op deze situatie. Daarom waarschuwden de politie en de Consumentenbond toen voor buurtapps als Nextdoor, vanwege identiteitsfraude. Wie zich inschrijft bij het bedrijf, verstrekt het namelijk allerlei persoonlijke gegevens, zoals je naam en profielfoto. Lees daarom hier de gebruikersvoorwaarden van Nextdoor.
Installeer de app gratis via Google Play of via de App Store.
In 2016 deed Kassa een app-review voor drie buurtapps, namelijk: Nextdoor, WijdeWijk en Veiligebuurt. Al deze apps zijn gratis voor Apple- en Android-toestellen. Hier zie je de uitkomst van deze review.
Bron: Dagblad van het Noorden, Nextdoor, het Parool, RTV Utrecht, Veiligebuurt.nl, WABP
Heb jij een vraag over buurtpreventie of andere app-vragen? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Meer over:
veilige buurt, privacy, buurtapps, buurtapp, kassa's hulpartikelen, buurtpreventie, groepsappMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!