Hoe wordt er gereageerd op Prinsjesdag?
20-09-2016
• leestijd 4 minuten
In dit bericht lees je een overzicht van reacties op de troonrede en plannen van het kabinet die vandaag zijn gepresenteerd.
CNV Zorg & Welzijn:
"Wij zijn blij dat de bezuiniging van 400 miljoen euro op de langdurige zorg is teruggedraaid. Dat geld moet bij medewerkers en ouderen terechtkomen en niet verdwijnen in systemen en overhead. CNV Zorg & Welzijn pleit daarom voor een masterplan voor de ouderenzorg, waarin instellingen de behoeften van cliënten en medewerkers op de eerste plaats zetten en met minder bureaucratie te maken krijgen".
Patiëntenfederatie Nederland:
"Het kabinet presenteert een feestbegroting, maar Patiëntenfederatie Nederland vraagt zich af voor wie. Kennelijk is er geld genoeg, alleen merkt de patiënt daar bitter weinig van. In een jaar waarin van alles kan, is er zelfs geen geld vrijgemaakt om het verplichte eigen risico in de zorg te verlagen. Dat blijft op 385 euro per verzekerde staan. Voor mensen die echt zorg nodig hebben en van zorg afhankelijk zijn, valt er niet veel te juichen. Het eigen risico blijft te hoog en de opeenstapeling van eigen bijdrages blijft gewoon ongewijzigd. Hopelijk is de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen de patiënt iets vriendelijker gezind".
Zorgverzekeraars Nederland (ZN):
"ZN vindt het een goede zaak dat het kabinet het eigen risico in 2017 niet verhoogt en de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg schrapt. Dat de zorgsector de afgelopen jaren met succes de stijging van de zorgkosten heeft kunnen afremmen, is goed nieuws voor veel Nederlanders en een meevaller voor dit kabinet. ZN zet wel vraagtekens bij de veronderstellingen van het kabinet ten aanzien van de zorgpremie voor 2017. Het kabinet verwacht een premiestijging van 3,50 euro per maand per verzekerde. Daarbij rekent het kabinet er onder andere op dat ook dit jaar de zorgverzekeraars 2 miljard euro van hun reserves zullen inzetten om een hogere premiestijging te voorkomen. Of dit reëel is, zal de komende maanden blijken."
Jeugdfondsen:
"Het kabinet trekt per 2017 structureel 100 miljoen euro extra uit voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen. Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp zijn enthousiast dat hierdoor de kwetsbare groep van 400.000 kinderen de kans krijgt om ook mee te doen. Deze kinderen kunnen, doordat er thuis onvoldoende geld is, geen lid worden van een sportclub, dans- of muzieklessen volgen, meedoen tijdens school en recreatieve activiteiten of hun verjaardag vieren. Daardoor kunnen zij zich niet zo ontwikkelen als andere kinderen. Investeren in deze kinderen betekent voor hen een grotere kans op een goede toekomst en het verkleint de kans op buiten de boot vallen en negatief gedrag".
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland:
"Deze miljoenennota is bepaald geen 'feestbegroting' voor miljoenen automobilisten, treinreizigers, scholieren in oude schoolgebouwen en ouderen in verouderde zorgcomplexen. Weliswaar gaan huishoudens er op vooruit, maar de broodnodige echte infra-investeringen en andere verbeteringen blijven uit. Dit is een gemiste kans voor duurzame werkgelegenheid, juist nu de crisis wegtrekt in onze sector. Files groeien dramatisch, ook hebben kleine storingen in het railnet meteen grote gevolgen. Dit kabinet schuift opnieuw de rekening alvast door naar het volgende kabinet."
Landelijke Studentenvakbond (LSVb):
"Minister van Onderwijs Jet Bussemaker neemt geen structurele maatregelen om de kwalijke gevolgen van het leenstelsel tegen te gaan. De toegankelijkheid van het onderwijs staat zwaar onder druk, zoals is gebleken uit de dalende instroom onder mbo'ers, studenten met een functiebeperking en studenten wier ouders niet gestudeerd hebben. Ook is het aantal eerstejaarsstudenten dat op kamers gaat gehalveerd. De maatregelen van de minister zijn dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden. Jonge mensen vallen massaal buiten de boot, of worden opgezadeld met gigantische studieschulden. Minister Bussemaker weigert te erkennen dat dit door haar leenstelsel komt, en kondigt wederom geen verbetering aan."
NPO
Voorzitter Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep:
"Nu de broekriem in Nederland iets losser mag, is het tijd om weer fors te investeren in een sterke publieke omroep. De politieke steun is er maar het ontbreekt nu nog aan een financiële slagkracht om al die verschillende groepen in onze samenleving te kunnen blijven bedienen. Rijxman pleitte in augustus voor een structurele investering van 50 miljoen. "Die 50 miljoen euro is eigenlijk geen geld erbij maar geld dat de afgelopen jaren te veel is weggehaald bij de publieke omroep. Een reparatie die heel hard nodig is om als publieke omroep relevant te blijven in een mediawereld die zo sterk verandert."
Vereniging poppodia en festivals
Berend Schans, directeur VNPF, de branchevereniging van poppodia en popfestivals:
"Wij vinden het fijn dat er extra geld komt, maar 10 miljoen euro per jaar extra, waarvan 3 miljoen voor onze sector, is echt te weinig. De afgelopen jaren zijn de podiumkunsten hard aangepakt en hebben ze veel veerkracht vertoond. Na alle eerdere bezuinigingen is er gevaar voor vervlakking en verschraling ontstaan doordat festivals en podia veilig gaan programmeren. Mooi zou zijn om ook geld te geven aan nieuwe artistieke programmering en geld te steken in ontwikkeling voor aanstormend talent."
Oxfam Novib
Farah Karimi, algemeen directeur van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam Novib:
"Het kabinet Rutte heeft in de aanloop naar de verkiezingen terecht een aantal pijnpunten van eerdere bezuinigingen hersteld, door extra uitgaven in de zorg en voor zwakkere groepen in Nederland. Maar het keert de wereld de rug toe, door het budget voor ontwikkelingssamenwerking en noodhulp weer verder uit te hollen. Dat treft de ruim 800 miljoen armste mensen in de wereld. Dit kabinet had de pretentie om de bakens in het ontwikkelingsbeleid te verleggen, maar het is totaal de koers kwijt geraakt. De bezuinigingen zijn onverantwoord en hypocriet omdat Nederland vorig jaar nog de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ondertekende." ANP