Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe voorkom je onterechte beschuldiging van verzekeringsfraude?

21-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3823 keer bekeken
  •  
Heel soms kan het voorkomen dat een consument wordt beschuldigd van verzekeringsfraude, bijvoorbeeld bij waterschade of brand. Verzekeringsfraude (ook wel verzekeringsbedrog) is het met opzet handelen om een verzekeraar te misleiden. Wanneer sta je in je recht bij diefstal, brand of andere vormen van schade? En wat moet je doen als je onterecht wordt beschuldigd van verzekeringsfraude?

Wat te doen bij diefstal of inbraak?

Een woninginbraak kan grote impact hebben op jouw gevoel van veiligheid. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit, zoals laptops en sieraden. Het liefst wil je deze eigendommen zo snel mogelijk terug óf vervangen krijgen. Doe daarom aangifte bij de politie en registreer ook je eigendommen op de registratiekaart. Bewaar deze kaart goed. De politie informeert je over je verdere rechten bij je eerste contact met de politie.

Verzekering bij diefstal of inbraak

Een inboedelverzekering dekt zowel schade door inbraak als diefstal. Ook schade die veroorzaakt is door een poging tot diefstal of inbraak wordt dan verzekerd. Voor een verzekeraar is er pas sprake van diefstal als iets zonder toestemming van de eigenaar wordt meegenomen en het niet de bedoeling is dat de eigenaar dit terugkrijgt.

Als je jouw schade vergoed wilt krijgen, bijvoorbeeld via een verzekering, is een aangifte zeer belangrijk om verzekeringsfraude te voorkomen. Verzekeraars eisen namelijk dat je aangifte doet voor ze iets uitkeren.

Uitsluitingen bij vergoeding

Echter, inboedelverzekeraars hanteren bij diefstal en inbraak een aantal uitsluitingen en/of beperkingen. Zo wordt de diefstal van audiovisuele en computerapparatuur bijna altijd maar beperkt gedekt. Hierbij gaat het om producten met een prijs die varieert van 2500 euro tot 35000 euro. Meestal kun je tegen extra premie deze bedragen verhogen.
Ook de diefstal van sieraden wordt standaard tot een maximumbedrag vergoed. Deze loopt per verzekeraar uiteen van 2000 euro tot 15000 euro. Ook hier geldt dat je tegen extra premie de maximale schadevergoeding kunt verhogen.
Is er gestolen uit een afgesloten schuur of berging? Dat is bij alle verzekeraars gedekt. Hierbij geldt soms ook een maximum uitkeringsbedrag.

Hoe verzeker je je tegen brand?

Waar de verzekeringen op het gebied van diefstal en inbraak nog redelijk overzichtelijk zijn, geldt dat niet als het gaat om brand. Zo vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je koopwoning bij een brand. Een inboedelverzekering dekt schade aan je interieur en andere eigendommen.

Brand bij buren

Soms kan het ook voorkomen dat je schade hebt door een brand bij de buren, denk bijvoorbeeld aan roetschade of bluswater dat in huis loopt. Deze kosten kun je niet verhalen op de woonverzekering van jouw buren. Deze kosten moet je zelf claimen, door middel van een inboedel- of opstalverzekering.

Wanneer sta je in je recht bij waterschade?

Bewijslast

Wanneer je de schade wilt afwikkelen – dit is de laatste fase bij een schaderegeling, waarbij de omvang van de geleden schade bekend is – krijg je te maken met bewijslast. Aan een verzekeraar dien je te kunnen aantonen dat je in het bezit was van een bepaald product. Hierbij hoor je ook te weten wat de aanschafprijs was en hoe oud het specifieke product was. Soms is dit lastig, met name als er weinig van je woning is overgebleven.
Zorg er daarom voor dat je zaken goed vastlegt voor het geval dat er eventueel ooit een brand uitbreekt. Bewaar jouw aankoopbewijzen, maak foto’s van bijzondere verzameling en sla dit op een plek op waar je ten aller tijde bij kunt.

Dagwaarde en nieuwwaarde

Nu kan het uitgekeerde bedrag soms wat tegenvallen, omdat inboedelverzekeraars rekenen met afschrijving. Is de dagwaarde van een product lager dan veertig procent van de nieuwwaarde? Dan krijg je slechts de dagwaarde. Hierdoor is het vaak lastig om van het uitgekeerde bedrag hetzelfde product opnieuw te kopen.

Onterecht van verzekeringsfraude beschuldigd; wat nu?

Beschuldigt jouw verzekeraar je van verzekeringsfraude? Dan stelt hij of zij dat je de verzekeraar met opzet hebt misleid. Vaak gaat het om een ingediende claim die niet wordt geaccepteerd, omdat de verzekeraar meent dat je deze bewust onterecht hebt ingediend. Het worden beschuldigd van verzekeringsfraude kan ingrijpende gevolgen hebben. Jouw personalia worden dan namelijk vermeld in het Extern Verwijzingsregister (EVR) van stichting CIS. Dit kun je zien als een zwarte lijst onder verzekeraars. Hiermee wordt het moeilijker om in de toekomst een verzekering af te sluiten en krijg je vaak – wanneer het je hierna wél lukt een verzekering af te sluiten – hogere premies en slechtere voorwaarden.

Wanneer je geen fraude hebt gepleegd, maar hiervan wel wordt beticht, hoor je een klacht in te dienen bij je verzekeraar. Zorg ervoor dat je klacht schriftelijk bondig uiteenzet en aangetekend opstuurt, ter attentie van de directie. Geef ook een redelijke termijn aan waarbinnen de verzekeraar kan reageren en vermeld dat je bij het uitblijven van een antwoord je klacht voorlegt aan het Kifid, het Klachteninstituut financiële dienstverlening.

Zaterdag in Kassa: Onterecht beschuldigd van verzekeringsfraude

Stel; jouw motor wordt gestolen en dient een claim in. Deze wordt afgewezen door de verzekeraar, omdat je een valse verklaring zou hebben gegeven. Hoe zit dat? Kijk zaterdag naar Kassa: 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Bron: Consumentenbond, politie.nl, Slachtofferhulp

Reactie Allianz

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor