Hoe voorkom je dat jouw Instagram-account wordt gehackt?
13-03-2021
•
leestijd 3 minuten
•
18704 keer bekeken
•
Hackers zijn helaas overal waar wij zijn, dus ook op Instagram. Het blijkt relatief eenvoudig om een Instagram-account te hacken als deze niet voldoende beveiligd is. Als dit je eenmaal overkomt, is het knap lastig om je eigen account weer terug te krijgen. Daarom kun je maar beter zorgen dat je account zo veilig mogelijk is, bijvoorbeeld door een sterk wachtwoord te kiezen en dubbele verificatie aan te zetten.
Onlangs overkwam het zangeres en actrice Loes Haverkort, die zo’n 31 duizend Instagram-volgers heeft. Ze kreeg een bericht in haar inbox over een copyrightkwestie die echt leek te zijn, maar dit niet was. Na het klikken op de link in het bericht ging het helemaal mis. Haar account werd door iemand anders overgenomen en Loes zelf stond ineens buiten spel.
Loes volgt de stappen van Instagram om de hack te melden bij het bedrijf en haar account terug te kunnen krijgen, maar dit levert niks op. Ze krijgt geen contact met en reactie van het bedrijf. In eerste instantie veranderen de hackers Loes’ account in een ogenschijnlijk officieel Instagram-helpdesk-account. Een paar dagen later ziet ze haar eigen naam weer staan, maar met een profielfoto van iemand anders. Loes zoekt contact met ethisch hacker Sijmen Ruwhof, die voor haar uitzoekt wat er precies is gebeurd.
Professionele bende
Volgens Sijmen gaan de hackers als een geoliede machine te werk. Vanuit het bericht dat Loes kreeg, kwam ze op een phishingsite terecht. Deze zag eruit als de echte inlogpagina van Instagram, dus voerde Loes haar inloggegevens in. Hierdoor kwamen deze in handen van de oplichter, die vervolgens op haar account konden inloggen en de gegevens konden aanpassen. En zo kon Loes er zelf niet meer bij haar account.
Door haar account om te toveren tot een officieel uitziend Instagram-helpdeskpagina, konden de hackers weer verder gaan om dezelfde truc ook bij anderen uit te voeren. De geroofde accounts kunnen oplichters voor allerlei doeleinden gebruiken; van het eisen van losgeld tot online beïnvloeding. Meer informatie over deze aanval lees je op het weblog van Sijmen.
Voorkom een hack: zet dubbele verificatie aan
Volgens Sijmen Ruwhof zijn hackers echter niet alleen op zoek naar accounts met veel volgers, het kan iedereen overkomen. En áls het gebeurt, weet je dus niet of je je account ooit nog terugkrijgt. Want na enkele weken krijgt Loes nog steeds geen contact met Instagram. Het is daarom belangrijk om een hack te voorkomen. Je kunt je account op een simpele manier extra beveiligen, namelijk door tweestapsverificatie aan te zetten in je instellingen. Hieronder laten we zien hoe je dat doet.
Reactie Instagram
Als Kassa contact opneemt met Instagram gaan ze wél aan de slag met het gehackte account van Loes Haverkort. Ze heeft een paar dagen later haar account weer terug. De tweestapsverificatie staat vanaf nu aan. In een reactie laat Instagram weten dat het belangrijkste advies dat ze aan iedereen willen meegeven is “om te zorgen voor een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie in te schakelen. En uiteraard goed alert te zijn op verdachte emails, apps of linkjes die om je wachtwoord en e-mailadres vragen.”
Verder laat het sociale media bedrijf weten op de hoogte te zijn van de werkwijze die hier gebruikt is, waarbij hackers het overgenomen profiel aanpassen naar een officieel uitziend account van Instagram. Er worden volgens Instagram verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om dit te voorkomen. Welke maatregelen dat zijn lees je in het document hieronder genaamd 'Maatregelen Instagram'. Alle tips die Instagram geeft om je account zo veilig mogelijk te kunnen houden lees je in het document 'Tips Instagram beveiligen account'.