Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe verwijder je kalkaanslag zo goed mogelijk?
08-07-2020
•
leestijd 5 minuten
•
48291 keer bekeken
•
In je waterkoker, de toiletpot of in je douchecabine. Overal in huis waar je water gebruikt kom je kalkaanslag tegen. Hoe verwijder je die zo goed mogelijk? We hebben een aantal praktische tips voor je. Ook om het ontstaan van kalkaanslag te voorkomen, want dat is altijd nog beter dan genezen.
In leidingwater zit kalk, een combinatie van calcium en magnesium. Hoe harder het water, hoe meer er daarvan in aanwezig is. Overal waar je warm water gebruikt, vergroot je de kans op kalkaanslag. Op warme plekken verdampt water namelijk sneller, waardoor je eerder de restanten kalk aantreft. Denk maar eens aan je waterkoker of koffiezetapparaat. Dat zijn geduchte 'kalkverzamelaars'.
Waterleidingbedrijven zorgen ervoor dat water wordt onthard, voordat het uit je kraan komt. Benieuwd naar een indicatie van de hardheid van het water bij jou thuis? Neem een kijkje op deze website of doe navraag bij je drinkwaterleverancier.
Ontkalken van je wasmachine
Op het verwarmingselement van je wasmachine kom je kalkafzetting tegen. Zit er veel op? Dan kan dit ten koste gaan van de verwarmende werking. De machine moet harder werken en je energienota stijgt vanwege het hogere stroomverbruik. Met regelmatig onderhoud houd je dit onder de duim. Hoe pak je dit aan?
Je kunt een half kopje soda (zuiveringszout) gebruiken als anti-kalk en- schoonmaakmiddel. Of kies voor een bekertje witte azijn of schoonmaakazijn. Beide kun je in het zeepbakje deponeren of rechtstreeks in de trommel. Een keer per maand een lege wasmachine op 60 graden laten draaien met soda of azijn, reinigt en ontkalkt je machine, inclusief het verwarmingselement.
Koffiezetapparaat of koffiemachine
Heb je een espressomachine of ander apparaat om koffie te maken? De fabrikanten adviseren hun eigen ontkalkingsmiddelen te gebruiken. Soms met de waarschuwing dat je je recht op garantie misloopt als je een ander product gebruikt. Je kunt hiervoor kiezen. Deze middelen kunnen echter belastend zijn voor het milieu.
Schoonmaakazijn of witte azijn zijn ook een probaat middel om te ontkalken. Goedkoop en zeker milieuvriendelijk! Meng de azijn wel eerst met water (een derde azijn met twee derde water) zodat het niet te agressief wordt. Laat het apparaat doorlopen. Spoel daarna nog een paar keer door met water, zodat je koffie geen vreemde bijsmaak krijgt.
De waterkoker
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende. Giet dit in de kan, breng het aan de kook en laat het nog een half uurtje staan. De meeste kalk is dan opgelost. Schrob de binnenkant nog even na en spoel een paar keer goed door met water, voordat je de waterkoker weer in gebruik neemt.
Toiletpot
Een toilet van een kalkrand ontdoen is een flink karwei. Je kunt schoonmaakazijn op de plek gieten, of laat het inwerken door wc-papier of een doek ermee te doordrenken en dit op de kalklaag te leggen. Laat dit een uurtje intrekken, of desnoods een hele nacht, als de laag zich niet makkelijk laat verwijderen. Zorg wel voor ventilatie, zodat je niet te veel azijndamp inademt. Die is nogal agressief voor de luchtwegen. Spoel een keer door en gebruik daarna een schuurspons en schoonmaakmiddel om de kalkresten weg te boenen. Herhaal de procedure bij hardnekkige resten.
Een ander middel dat je op de kalkplekken kan leggen is soda. Ga niet meteen schrobben als je het in de wc hebt gestrooid, maar laat het eerst minimaal 30 minuten inwerken.
Douchekop of perlator
Spuit je douchekop niet meer zoals voorheen? Loopt je kraan niet lekker meer door en is het eindstuk, de perlator, verkalkt? Schroef deze los en leg ze in een bakje met een mengsel van witte of schoonmaakazijn en water (respectievelijk een derde en twee derde). Laat het een uurtje ‘weken’. Spoel de kop of perlator even na met water voordat je deze terugplaatst.
De douche
Is je douchescherm, -deur, of -wand dof van de kalkaanslag? Het warme water en de verdamping zijn de boosdoeners. Je kunt om te beginnen een plantenspuit nemen en die vullen met witte azijn of schoonmaakazijn en water (hou hier ook weer twee derde water aan en een derde azijn). Besproei heel het oppervlak met het mengsel. Laat het rustig een kwartier in werken. Zorg voor goede ventilatie, om inademen van te veel damp te voorkomen.
Spoel even na met koud water en boen daarna je douche met een ruwe doek. Schuursponsjes kunnen oppervlakken beschadigen, kijk daar dus mee uit.
Azijn is zoals je leest een favoriet ontkalkingsmiddel. Het is milieuvriendelijk én goedkoop. Gebruik je liever een ontkalkingsproduct uit de winkel? Lees dan goed de instructies, voordat je ermee aan de slag gaat.
Vijf tips om kalkaanslag te voorkomen
In het kader van voorkomen is beter: vijf tips om kalkaanslag te voorkomen.
Omdat kalkaanslag sneller gaat bij verhitting kun je het beste de was doen op 30 of 40 graden in plaats van 60 of 90. De meeste wasmiddelen wassen ook op die temperaturen goed schoon.
Spoel na het douchen je douche even na met koud water. Kalk blijft daarin beter opgelost. Zo verklein je de kans op verdamping en afzetting van kalk, wat je vaker hebt na een warme douche.
Gebruik een trekker om je douche droog te maken. Nog grondiger is een (hand)doek nemen om de douche (kranen, wanden etc.) te drogen. Ook zo voorkom je kalkaanslag.
Vind je drogen veel werk? Zet dan een plantenspuit met een mengsel van azijn en water (verhouding: een derde, twee derde) in je douche. Spuit dit een paar keer per week na het douchen rond om kalkafzetting te voorkomen. Heb je tegels of armaturen in de douche die niet goed tegen het azijnzuur zijn bestand? Opteer dan voor een van de vorige twee tips.
Een prijzige tip tot besluit: gebruik een waterontharder. Deze filtert de bestanddelen die voor kalk zorgen (calcium en magnesium) uit het leidingwater. Je douche, wasmachine, waterkoker, koffiemachine enzovoort blijven vanwege het zachte water beter gevrijwaard van kalk. Houd je je aan de tips hierboven, dan kun je de kosten van zo’n ontharder besparen. Schaf je er wel eentje aan, let dan goed op alle instructies voor de installatie en het onderhoud. Volg je die niet, dan kan de kwaliteit van het drinkwater achteruitgaan, met mogelijke gezondheidsrisico’s tot gevolg.