Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe ruim je vuurwerkafval goed en veilig op?
30-12-2019
•
leestijd 3 minuten
•
2401 keer bekeken
•
Na oud en nieuw ligt er altijd een hoop vuurwerkafval op straat. Dit is gevaarlijk voor kinderen en ook slecht voor het milieu. Daarom is snel opruimen belangrijk. Maar hoe doe je dat eenvoudig én veilig? Kassa geeft antwoord.
10,5 miljoen kilo aan vuurwerkafval
Vuurwerk is prachtig om naar te kijken, maar veroorzaakt ook een hoop rotzooi in de natuur. Uit cijfers van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat er jaarlijks ruim achthonderd vrachtwagens nodig zijn om al het vuurwerk op straat op te ruimen. Dat is goed voor zo’n 10,5 miljoen kilo aan afval.
Het laten liggen van vuurwerkrestanten is volgens Milieu Centraal schadelijk voor het milieu, doordat onverbrande vuurwerkresten zware metalen bevatten. Zo is kopervervuiling een probleem. Vuurwerk draagt jaarlijks voor elf procent bij aan de totale koperbelasting van het oppervlaktewater in Nederland. Daarom is het des te belangrijker dat er na oud en nieuw een vuurwerkschoonmaak wordt gehouden.
Pas op voor blindgangers
Ondanks de schadelijke stoffen die in vuurwerk zitten, behoort vuurwerkafval gewoon tot het restafval. Je kunt afgestoken vuurwerk daarom in je afvalcontainer weggooien. Als je aan het opruimen gaat, moet je wel even oppassen. Tussen de vuurwerkrestanten op straat kunnen namelijk nog blindgangers zitten. Dat is vuurwerk dat niet is afgegaan, wat gevaarlijk (voor kinderen) kan zijn. Hoe ga je hier dan mee om?
Laat allereerst geen kinderen het afval opruimen, ondanks dat het opruimen van vuurwerkrestanten een eenvoudig klusje lijkt. Ben je een ouder? Ga dan zelf met de container of de vuilniszak de straat op.
Neem daarnaast ook een emmer water mee dat je over de vuurwerkrestanten heen kan gieten. Zo voorkom je dat nasmeulend vuurwerk blindgangers aan kan steken of dat er een brand ontstaat in je vuilniszak of -container. Vuurwerk kan namelijk nog onverwacht lang nasmeulen of gloeien. Door het vuurwerk nat te maken, voorkom je dit.
Houd ook huisdieren weg bij de vuurwerkrestanten. Je wilt natuurlijk niet dat deze vuurwerkafval in de mond gaan nemen.
Zodra je stoep en/of straat vuurwerkvrij is, kan het zijn dat het oppervlak er vlekkerig uitziet. In de meeste gevallen zijn deze vlekken eenvoudig te verwijderen. Meestal voldoet het borstelen met een sopje van warm water en zeep.
Een leuke prijs voor een schone straat
Bij sommige verkooppunten kun je geld verdienen of een prijs winnen wanneer je daar je vuurwerkafval inlevert. Een vergoeding bedraagt tussen de vijftig cent en een euro. Zo leverde vorig jaar in de gemeente Dordrecht een volle vuilniszak een euro op. In Rheden werden vorig jaar 355 volle vuilniszakken bij de veertien inzamelpunten ingeleverd door inwoners. Ook dit jaar roept de gemeente mensen op hun vuurwerkafval in te leveren, in ruil voor een waardebon bij de plaatselijke bakker. Houd daarom in de gaten of er bij jou in de gemeente van dit soort inzamelpunten zijn en of je aan het opruimen nog een aardigheidje kunt verdienen.
Ook kun je – als je toch al in een opruimbui bent – bij diverse inzamelpunten ook je kerstboom inleveren, waarvoor je vaak een vergoeding van vijftig cent krijgt.
Steek jij jaarlijks vuurwerk af met oud en nieuw? Let op waar dat bij jou in de buurt kan en lees hieronder wat wel en niet mag!
Bron: De Stentor, Florum, Milieu Centraal, Peperbus, Vuurwerkcheck