Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe raakt de coronacrisis de huizenmarkt? Vijf vragen en antwoorden

23-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127
De coronacrisis raakt ook de woningmarkt, maar hoe? Wat zijn de gevolgen? Stijgt de hypotheekrente door? Wat als je moeite krijgt met het aflossen van je hypotheek? Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH), beantwoordt vijf vragen over de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt.

1 - Gaat de hypotheekrente verder stijgen?

“Of de rente verder stijgt, is niet te voorspellen. De rente is sinds de coronacrisis (half maart) gestegen, omdat de rente op de kapitaalmarkt wordt gevolgd. De Europese Centrale Bank en de centrale bank in de Verenigde Staten pompen geld in de economie. De hypotheekrente zal in een jaar tijd zeker niet op vier procent uitkomen. De stijging, als die doorzet, is eerder heel geleidelijk.”
“Omdat de hypotheekrente nog altijd laag is, is het nog steeds een goed moment om deze over te sluiten voor een periode van vijftien tot twintig jaar. Zo ben je ook in pakweg 2040 nog verzekerd van lage maandlasten, ook al is de rente dan misschien wel door gestegen naar vier procent.”
“De belangstelling om te kopen is nu nog groot, omdat mensen de rekensom maken. De huren zijn flink gestegen en blijven hoog. Als je goedkoper uit bent qua maandlasten met een koopwoning, dankzij de lage rentestand, dan is het aantrekkelijk om te kopen.”

2 - Gaan de huizenprijzen in Nederland structureel omlaag, door de coronacrisis?

“Dat is niet de verwachting. Deze huidige coronacrisis is heel anders dan de kredietcrisis van 2008 en de jaren daarna, met name in Nederland. Toen waren het de banken die hard werden getroffen. Die zijn sindsdien weer opgekrabbeld.”
“Sinds 2013 stijgen de huizenprijzen en is er flink doorgebouwd. Bouwers krijgen op dit moment wel te maken met een aantal problemen. Bouwlieden uit Oost-Europa gaan terug naar hun vaderland, waardoor bouwprojecten vertraging kunnen oplopen door een tekort aan goed personeel.”
“Daarnaast kan het nieuwbouwprojecten slechter vergaan. Die gaan meestal van start als 70 tot 80 procent van de nieuwe woningen is verkocht. Wordt dat percentage niet gehaald? Dan kan de start vertraging oplopen.”

3 - Als je nu een huis zoekt, moet je dan afwachten of 'gewoon' kopen?

“Er is een scheiding te maken in twee groepen door de huidige crisis. De ene groep mensen is onzeker over werk en inkomen. Dat zijn de zzp'ers of mensen uit bijvoorbeeld een sector die geraakt is door de crisis. "Kom ik nog terug op mijn oude inkomensniveau?", vragen die zich af.“
“Mensen met een vast contract die werkzaam zijn in het onderwijs of bij de overheid, die worden niet of veel minder geraakt door de huidige crisis. Voor hen is het kopen van een huis zeker nog mogelijk.”
“Voor beide groepen geldt: banken en hypotheekverstrekkers zullen alle benodigde informatie over een potentiële koper vragen om erachter te komen of het voor iemand verstandig is om te kopen of niet.”

4 - Starters hebben het lastig: er is weinig aanbod onder de circa 210.000 euro. Welk advies is er voor hen?

“De huizenprijzen zijn niet gedaald, vooralsnog. Wel is er sprake van verminderde vraag. Waar je voorheen met veertig man tegelijk een huis bezichtigde, is dat nu misschien nog met drie of vier man. Ook hoef je nu niet meteen bod uit te brengen na een eerste bezichtiging. De grote druk is er wat af.”
“Mijn advies aan starters op de woningmarkt: Kijk vooral rond buiten de grote steden, in en buiten de Randstad. Daar heb je meer kans om iets geschikts te vinden, bied je minder tegen elkaar op en is er minder concurrentie. Neem wat meer de tijd om iets te vinden. Er is ook meer ruimte nu om te onderhandelen.”

5 - Wat is het advies aan mensen die nu betaalproblemen krijgen?

“Dat is een grote zorg. Mijn advies aan mensen die in financiële problemen komen is om gebruik te maken van de regelingen die er zijn. Banken en andere geldverstrekkers hebben, vaak al geautomatiseerd, de mogelijkheid om drie maanden uitstel te geven op aflossing van de hypotheek en betaling van rente. Dit kun je dan online regelen. Bel desnoods zelf je hypotheekverstrekker om die uitstel aan te vragen, maak er gebruik van. Let wel: voor 31 december 2021 moet je die maanden achterstand wel hebben ingelopen.”
“Met het oog op betaalproblemen bij mensen kijkt het kabinet of de periode van drie maanden '0 euro' aflossen per maand verlengd moet worden naar zes maanden.”
“Op dit moment kun je in elk geval niet gedwongen op straat worden gezet en zijn er geen gedwongen woningverkopen voor huiseigenaren die hun hypotheeklasten niet kunnen betalen.”
Veel gestelde vragen
VEH krijgt veel vragen naar aanleiding van de coronacrisis. De meest gestelde worden online beantwoord op deze pagina.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!