Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe maak je jouw nieuwjaarsduik zo veilig mogelijk?
30-12-2019
•
leestijd 3 minuten
•
1066 keer bekeken
•
Aangezien het zwemseizoen voorbij is, zijn cijfers over mogelijke ziekmakers in buitenwater niet actueel. Daarom is het opletten geblazen met hoe schoon en veilig het buitenwater in Nederland nu is. Is een nieuwjaarsduik wel zo veilig? En waar moet je op letten als je het water ingaat? Kassa geeft antwoord.
Aan het begin van het seizoen besteedde Kassa aandacht aan de waterkwaliteit van buitenwater. Gerenommeerde waterspecialisten maken zich ernstige zorgen over de gezondheid van het toenemende aantal zwemmers dat een duik neemt in grachten, vaarten en sloten. Ben jij van plan een nieuwjaarsduik te nemen? Spring dan niet zomaar in buitenwater, maar wees je bewust van de (gezondheids)risico’s!
Do's en don'ts
De nieuwjaarsduik is inmiddels een traditionele Nederlandse activiteit geworden, maar het brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Eén van de gevaren is langdurige onderkoeling. Dit is voor iedereen een realistisch gevaar, hoe gezond je ook bent. In water van nul tot vier graden kan na drie tot vijf minuten al spierstijfheid optreden. Hierdoor wordt zwemmen moeilijk. Op het moment dat iemand in een flinke stroming terechtkomt en spierstijfheid optreedt, komt de veiligheid in het geding.
Daarom deelt Reddingsbrigade Nederland een aantal tips om veiligheid bij het duiken in zee, meren en plassen voorop te stellen. Zo stelt de brigade voorop om goed voorbereid op de duiklocatie te komen. Op deze manier kun je het water inspecteren voor je erin duikt en er ook zo goed mogelijk weer uit komen. Maak bijvoorbeeld alleen een nieuwjaarsduik in een water waar ook toezicht is.
Daarnaast raadt de brigade je aan een warming-up te doen voor je het water ingaat en alleen te duiken als je je fit voelt, gezien de watertemperatuur rond nieuwjaar. Voor wie niet in een optimale conditie is, is een nieuwjaarsduik dan ook verre van verstandig. Ben je wel in goede vorm? Bescherm jezelf dan tijdens en na de duik goed tegen de kou door het meebrengen van een muts, badjas, vaseline en slippers. Droog jezelf ook af zodra je het water uitgaat en zoek een plek op uit te wind om weer op te warmen.
Nieuwjaarsduik met kinderen
Neem je kinderen mee met de nieuwjaarsduik? Verlies ze dan niet uit het oog! Door alle drukte – met name op het strand – kun je kinderen over het hoofd zien. Laat ze bovenal ook niet alleen de zee of een ander water ingaan. Kinderen zijn over het algemeen minder ervaren zwemmers en kunnen in de drukte in paniek raken zodra ze vermoeid raken.
Nieuwjaarsduik in zee: waar moet je op letten?
Wil je een nieuwjaarsduik nemen in de Nederlandse zee? Op de site van Zwemwater.nl lees je waar je op moet letten op het gebied van stromingen, zandbanken en getijwerking. Zo lees je er wat de betekenis is van de verschillende strandvlaggen. Deze strandvlaggen vind je alleen op plekken langs de kust waar een reddingsbrigade aanwezig is. Het is - vooral rond nieuwjaar - aan te raden enkel te zwemmen op dergelijke plekken.
Nieuwjaarsduik in meren en plassen: waar moet je op letten?
Voor wie de zee te ver weg ligt, lijkt het nemen van een nieuwjaarsduik in meren of plassen een goed alternatief. Echter, op deze plekken ontbreekt het volgens Zwemwater.nl aan inzicht in de veiligheidssituatie. Zo zijn gevaren als een steile of zuigende waterbodem niet altijd vooraf in te schatten. Zwem daarom alleen op officiële zwemplekken. Waar je deze vindt, zie je hier. Zwemmen in rivieren wordt ten zeerste afgeraden, vanwege de scheepvaart en te sterke stromingen.