Fysieke kunst, zoals een schilderij van Rembrandt of beeldhouwwerk van Rodin, kan veel geld waard zijn mede doordat het origineel te onderscheiden is van een replica. Maar hoe zit het met creatieve werken die online staan en dus door iedereen gekopieerd, gedownload en gedeeld kunnen worden? Met zogeheten 'non-fungible tokens' (NFT’s) krijgen ook dit soort werken financiële waarde.
Digitale bestanden, zoals afbeeldingen, video’s, muziekbestanden en digitale kunstwerken, kunnen worden omgezet in een non-fungible token. Een NFT is een niet-inwisselbaar, uniek en digitaal eigendomscertificaat. Als je de NFT van een digitaal bestand koopt, dan word je de officiële eigenaar van dat bestand.
We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. In 2008 ging deze foto van Zoë Roth, later bekend als Disaster Girl, ineens de hele wereld over. De foto, waarin het duivels lachende meisje voor een brandend huis staat, werd massaal bewerkt en gedeeld voor allerlei grappen.
Tekst loopt door onder de foto.
De inmiddels volwassen Roth verkocht de foto als NFT voor omgerekend ruim 400.000 euro. Een muziekstudio in Dubai is nu de eigenaar van de originele foto. Roth heeft nog wel het auteursrecht (copyright), dus elke keer dat de foto weer wordt doorverkocht ontvangt ze tien procent van de verkoop. Daarnaast mag iedereen de foto nog steeds gewoon kopiëren, downloaden en delen. NFT’s maken dus digitale bestanden die massaal gedupliceerd kunnen worden toch waardevol. De muziekstudio kan namelijk met de NFT bewijzen dat hij het origineel in handen heeft.
Naast foto’s worden ook allerlei andere digitale bestanden op deze manier verkocht. Op 21 maart 2006 schreef Twitter-oprichter Jack Dorsey ‘‘just setting up my twttr’’. Deze eerste tweet ooit ging over de toonbank voor bijna 2.500.000 euro.
Een ander voorbeeld is het iconische internetfilmpje ‘Charlie Bit My Finger’, waarin Harry door zijn jongere broertje Charlie in zijn vinger wordt gebeten. De video werd verkocht voor ruim 622.000 euro.
NFT’s worden verkocht door middel van veilingen op online marktplaatsen. Hoe meer mensen op de NFT bieden, hoe duurder de NFT wordt. De prijs van een NFT hangt ook samen met de culturele waarde. Daarnaast kunnen digitale werken een grote verzamelwaarde hebben en daardoor in prijs stijgen.
De verkoop van NFT’s gebeurt via Blockchain-technologie, dus volledig online en zonder tussenkomst van banken. Je kunt de meeste NFT’s dan ook alleen kopen met ether, een cryptovaluta. Blockchain is een soort openbare database waarin onder andere wordt vastgelegd welke transacties zijn gedaan en wie welke NFT’s bezit. Het Blockchain-systeem bestaat uit duizenden computers die onderling verbonden zijn. Doordat de computers continu aan het rekenen zijn verbruiken ze ontzettend veel energie, zelfs meer dan een compleet land. De impact van Blockchain-technologie op het klimaat is dan ook enorm. Verschillende grote cryptobedrijven tekenden in april dit jaar het Crypto Climate Accord. Dit akkoord heeft als doel om de cryptowereld voor 2040 klimaatneutraal te maken.
Het is mogelijk dat NFT’s een hype zijn en ze in de toekomst dus minder waardevol blijken dan verwacht. Daarnaast staat de regelgeving rondom NFT’s nog in haar kinderschoenen. Mocht je een NFT willen kopen, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit doet op een betrouwbare veilingsite. Veelgebruikte websites zijn OpenSea, Rarible, SuperRare en Foundation.
Onderstaande video geeft ook een uitleg over NFT’s.
Bron: NOS, NU.nl, Consumentenbond, Bright
Heb jij een vraag over NFT’s of Blockchain-technologie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Meepraten? Dat kan hieronder!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!