Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kun jij beter met natuurlijke hulpbronnen omgaan?

28-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2170 keer bekeken
  •  
natuur buiten 930

Zonder de natuur zouden wij allemaal niet bestaan. Om hierbij stil te staan is ‘World Nature Conservation Day’, ook wel Wereld Natuurbeschermingsdag, in het leven geroepen. Vandaag draait om het beter met de natuur omgaan en nadenken over het belang van natuurlijke hulpbronnen. Hoe kun jij vandaag een groen steentje bijdragen? We zetten wat feiten en tips voor je op een rij!

De aarde zorgt voor energie, water, eten, dieren, bomen, lucht en voor vele andere dingen. Natuurlijke hulpbronnen zijn stoffen die er zijn zonder dat wij daar als mens wat voor hoeven te doen. Er is een onderscheid tussen hernieuwbare en niet hernieuwbare bronnen. Hernieuwbare bronnen zijn in overvloed aanwezig, zoals wind of regen, of vullen zichzelf door natuurlijke processen aan, zoals hout en vis. Niet hernieuwbare bronnen zijn fossiele brandstoffen, zoals olie en ertsen.

Hulpbronnen in het dagelijks leven

Een voorbeeld van een natuurlijke hulpbron in Nederland zijn de gasvelden onder de grond in Groningen. Deze ontstaan door de jaren heen door de natuur. Daarnaast kun je denken aan het oppervlaktewater dat onder andere boeren, energiebedrijven en de industrie gebruiken als belangrijke waterbron. Dit soort bronnen zetten wij in om onze economie draaiende te houden en vormen hiermee een begin voor onze basisbehoeften.

Dat we niet altijd even zuinig met de aarde omgaan, is iets waar de wereld inmiddels bewuster van is geworden. Zo stelt CWS Nederland dat er bijvoorbeeld 384 bomen nodig om jou heel je leven lang te voorzien van zoiets simpels als toiletpapier. Op die manier worden natuurlijke hulpbronnen ook voor vele producten die jij in je dagelijkse leven gebruikt ingezet. Om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties beschikken over voldoende natuurlijke hulpbronnen, is een duurzaam voorraadbeheer hiervan noodzakelijk, stelt het Compendium voor de Leefomgeving.

Stap over op een milieuvriendelijk alternatief

Wat kun jij doen als consument? Ga op zoek naar datgene in je huis dat heel milieubelastend is en schakel voor dat product over op een milieuvriendelijk en/of natuurlijk product. Denk bijvoorbeeld aan milieubelastende schoonmaakmiddelen, lampen of make-up-producten. Anders kun je nog in plaats van bepaalde producten, zoals vuilniszakken of koffiefilters, recyclebare of biologisch afbreekbare alternatieven gebruiken.

Mocht dit een iets te grote stap zijn, zijn er nog enkele andere milieuvriendelijke alternatieven. Heb je een auto? Dan kun je ervoor kiezen vandaag hiervoor een milieuvriendelijker alternatief te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld het openbaar vervoer als je grotere afstanden moet afleggen, ga lopen of pak de fiets bij kortere afstanden.

Maak gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen

Uit cijfers van Eurostat over 2018 bleek Nederland laatste te staan in Europa als het gaat om hernieuwbare energie. Slechts 7,4 procent van de energie die in dat jaar in Nederland werd gebruikt, was met hernieuwbare bronnen opgewekt.

In 2019 steeg het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen wel met 16 procent ten opzicht van 2018, meldt Vroege Vogels. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was dit mede te danken aan het toenemen van het verbruik van zonnestroom.

Jij kan een steentje bijdragen aan het opwekken van meer duurzame energie door over te stappen op bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze vangen zonlicht op en zetten dat om in energie. Hierbij wordt dus gebruik gemaakt van een bron die in overvloed aanwezig is: de zon. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen.

Plant een (digitale) boom

Net als zonne-energie, zijn ook bomen een natuurlijk hulpmiddel. Wereldwijd worden er vele bomen gekapt, onder andere om de bomen te gebruiken voor hun hout, maar ook om plek te maken voor soja-velden. Alleen al in de tropen – waaronder Argentinië en Brazilië – is er in 2019 11,9 miljoen hectare aan bomen weggehaald, volgens het World Resources Institute (WRI). En wereldwijd gaat het om 7,5 miljoen hectare bos, meldt Milieudefensie. Dat staat gelijk aan ruim 5 miljard bomen. Doordat er zoveel bomen worden gekapt in bepaalde gebieden, neemt hier de lucht- en waterkwaliteit af.

Bomen zijn dus goed voor de water- en luchtkwaliteit, maar ze doen veel meer dan dat. Ze zijn goed voor biodiversiteit, zorgen voor de nodige schaduw en houden CO2-vast. Het verlies van biodiversiteit is een groot probleem op het platteland. Dat bleek onlangs nog uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dit komt onder andere doordat landbouw intensiever is geworden. Hierdoor komen er op en rond akkers minder planten- en bomensoorten voor. Om die reden gingen boeren samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda dit jaar nog 50.000 bomen planten op 18 maart, de Nationale Boomfeestdag.

Ook jij kunt een steentje bijdragen aan de biodiversiteit door een boom te planten. Als je zelf geen tuin hebt, kun je online een boom planten. Zo kun je via het project Bomen voor Koeien, een initiatief van onder meer Vroege Vogels, voor een klein bedrag geld planten op of langs een weiland.

Bron: CBS, Compendium voor de Leefomgeving, Joop, Milieudefensie, Vroege Vogels, World Resources Institute, WNF

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor