Het is voor veel mensen een nachtmerrie: jouw huis leeggeroofd door inbrekers. Helaas wordt die nachtmerrie soms ook werkelijkheid. Om de kans op inbraak te verkleinen, kun je maatregelen nemen in en om het huis. Ook je gedrag kan bepalend zijn. We geven in dit artikel enkele tips.
Een inbraak kan een grote impact hebben op iemand zijn leven. Naast dat er spullen gestolen kunnen worden, is iemand ook in jouw persoonlijke omgeving geweest. Dat kan een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen. Slachtoffers van woninginbraak kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie helpt je met het verwerken van eventuele trauma, maar kan ook informeren en helpen op het financiële en juridische vlak.
Gelukkig is het aantal woninginbraken al jaren aan het dalen en in het coronajaar 2020 zelfs in fors tempo, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april en mei 2020 waren ongeveer de helft minder woninginbraken dan in dezelfde maanden in 2019. In de overige maanden van 2020 steeg het aantal woninginbraken wel, maar de stijging was een stuk kleiner dan gewoonlijk.
Er zijn verschillende methodes die inbrekers gebruiken om ergens binnen te komen. Een populaire manier tijdens de zomerdagen is ‘insluipen’. Als de deur of raam openstaat, hoeft de inbreker alleen naar binnen te lopen zonder verder iets te hoeven doen. Een andere relatief makkelijke manier is ‘hengelen’, waarbij de inbreker via de brievenbus met behulp van bijvoorbeeld een kleerhanger het slot opendraait.
Daarnaast heb je nog de methodes ‘flipperen’, ‘openwrikken’, of ‘de afbreekmethode’ (ook wel bekend als de Bulgaarse methode), en inbrekers kunnen gaatjes boren en inbreken via een bovenlicht. Bij flipperen wordt een dagschoot weggeduwd met behulp van een hard stuk plastic en bij ‘openwrikken’ wordt gebruikgemaakt van een koevoet of schroevendraaier. De overige methodes lees je in dit uitgebreide artikel van de politie.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaat over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit keurmerk is een veiligheidsinstrument dat ervoor zorgt dat de woning zo goed mogelijk beveiligd is en daarmee de buurt veiliger maakt. Belangrijk voor het keurmerk zijn onder andere goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het SKG-keurmerk. Op www.politiekeurmerk.nl kun je een scan doen om te controleren of je huis voldoende is beveiligd.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om je huis te beveiligen. Dit gaat niet alleen maar om deuren op slot doen, maar ook om je gedrag
Bekijk hieronder een fragment van Kassa uit 2013 over hoe je inbrekers buiten houdt.
Bron: CBS, Politie
Heb jij een vraag over het beveiligen van je huis? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Heb je zelf nog tips of wil je meepraten? Dat kan hieronder
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!