Het is ruim een jaar geleden dat we met Kassa aandacht besteedden aan de problemen met de 1.2 PureTech-motor van autofabrikant Stellantis. Mede dankzij onze aandacht kwam Stellantis met een coulanceregeling. Met een nieuwe, verbeterde distributieriem zouden de problemen bovendien opgelost zijn, zo vertelde woordvoerder Jeroen Maas van Stellantis destijds toen Kassa op bezoek ging. Hoe staat het er nu eigenlijk mee, zijn de problemen opgelost?
Helaas niet zo goed, zo blijkt uit de vele meldingen. Er zijn meerdere bezitters van een Citroën, een Peugeot of een Opel met een 1.2 PureTech-motor die zich bij ons melden omdat de motor nog steeds problemen geeft. Ze melden zich mede bij ons omdat ze zich niet gehoord voelen bij de importeur.
Met de nieuwe distributieriem was er even hoop op betere tijden, maar ook de Citroën C4 SpaceTourer uit 2020 van mevrouw Clobus moet binnen de 80.000 kilometer aan een nieuwe distributieriem. Inderdaad, dat is ruim voor de gegarandeerde ondergrens van 100.000 km of 6 jaar.
Stellantis geeft niet thuis als het op coulance aankomt. Deze problemen komen omdat de auto met een verkeerde foutcode binnen is gekomen bij de garage. De vraag blijft echter of een auto van nog geen vier jaar oud al tegen zulke grote problemen aan kan lopen zonder dat er op zijn minst een deel van de verantwoordelijkheid bij de maker van het motorblok ligt.
Volgens autojournalist Werner Budding is de 1.2 PureTech een mooi krachtige, kleine motor, die veel dingen goed doet om aan de steeds scherpere milieueisen te kunnen voldoen. Maar op het gebied van duurzaamheid schiet het blok tekort. Daar bovenop kan ook de veiligheid in het geding komen. De kleine deeltjes van de afbrokkelende distributieriem kunnen invloed hebben op het remsysteem van de auto.
Kijk hier naar de bijbehorende video. Dit artikel gaat verder na onderstaande video.
Werner Budding stelt dat de PureTech-motor ondertussen een waar hoofdpijndossier is geworden voor importeur Stellantis.
Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België Frankrijk en Spanje beginnen steeds meer gedupeerden zich te roeren. De roep om een gebaar van Stellantis wordt steeds sterker.
In Frankrijk hebben zich ondertussen bijna vijfduizend PureTech-rijders aangesloten bij een claim van advocaat Christophe Lèguevaques. De advocaat is nu in gesprek met Stellantis om voor al zijn clienten een oplossing te vinden voor de geleden schade.
In hoeverre een eventuele Franse uitslag ook in Nederland geldig zou kunnen zijn, is nu nog niet te zeggen.
Stellantis heeft Kassa laten weten dat de garantietermijn van de distributieriem is verruimd naar 10 jaar of 175.000 km. Maar dat geldt alléén als aan de onderhoudsinterval van 6 jaar of 100.000 kilometer is voldaan, en het onderhoud volgens de fabrieksvoorschriften is gebeurd.
Daarnaast geeft Stellantis nu ook aan dat mensen die vinden dat ze onterecht zijn afgewezen bij de dealer zich nu ook rechtstreeks kunnen melden bij de importeur. De links naar de betreffende contactformulieren staan hieronder.
Heb jij problemen met de 1.2 PureTech-motor? Dan mag je je verhaal kwijt bij Kassa: mail ons in dat geval op kassa@bnnvara.nl onder vermelding van 'Stellantis 1.2 PureTech-motor' en vergeet je contactgegevens niet te vermelden zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen. Kassa blijft dit dossier volgen!
Dossiertekst: Distributieriem zorgt voor kosten en kopzorgen bij Citroën-, DS-, Opel- en Peugeotbezitters
Stellantis zegt soms dat er na een bepaald bouwjaar verbeterde riemen in zijn gekomen. Ik wilde van een specifieke Peugeot 208 weten of dit nu een gevaarlijke riem betreft. Na wat heen en weer gemail bleef Stellantis (ondanks hun eerdere brief aan Kassa) beweren dat de onderhoudsinterval nog steeds op 180.000km of 10 jaar staat.
Ik mailde aan Stellantis:
Graag wil ik nu concreet antwoorden op de onderstaande vragen. Ook m.b.t. evt. toekomstige juridische stappen.
1. Valt de motor in deze auto onder de motoren waar de problemen met de distributieriem spelen?
2. Kan er mee doorgereden worden tot de 10 jaar of 175.000 km?
3. Hoe zit het met een bijdrage vanuit Peugeot voor de kosten van het vroegtijdig vervangen? Als hij (in dit geval) na 8,5 jaar vervangen wordt i.p.v. 10 jaar, is dat 15% eerder, dus zou je 15% korting verwachten.
4. Wordt bij het vervangen ook het carter schoongemaakt, zodat evt. resten van de riem ook echt verwijderd worden? Anders blijf je nog steeds een risico houden.
Het bizarre antwoord van Stellantis was:
Omdat U dreigt met juridische stappen haak ik af.
Bovengenoemd is wat Stellantis adviseert ongeacht wat U op internet tegenkomt.
Prettige dag.
Met vriendelijke groet,
Iwan van Dijk
Service adviseur
Discussie gesloten, omdat ik met juridische stappen dreigde. Wat mij betreft nooit meer een auto van Stellantis.
Er speelt bij deze motor ook nog een probleem met overmatig smeerolieverbruik vanaf ca. 100.000 km.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
Mijn Peugeot 308 SW uit april 2017 (met een Stellantis Motorblok) heeft na 129.000km een totaal nieuw motorblok gekregen omdat de aandrijfriem helemaal was verpulferd....., Alles is totaal vervangen en heb ik een deels hier aan meebetaald. Dit was in Februari 2022. Ik heb nooit een terugroepactie brief mogen ontvangen. Na een vervanging met een nieuw motorblok, is in februari 2025, 3 jaar later en 50.000km op de teller het motorblok weer totaal total loss geraakt met weer hetzelfde probleem. Mijn auto, nog geen 8 jaar oud, is nu afgeschreven en niet meer dan €1100.- waard op de markt terwijl ik met dit motorblok nog wel 100.000 km had kunnen rijden. Zowel Peugeot en mijn dealer Van Mossel komt mij nauwlijks tegemoet....... Ik zou graag een juiste tegemoetkoming willen zien, maar wordt steeds naar het kasje naar de muur gestuurd. Hoe en wat waar heb ik nu recht op? Wie heeft hier ervaring mee?