Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe houdbaar zijn medicijnen? Volg deze adviezen

04-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
42594 keer bekeken
  •  
medicatie spuit pillen injectienaald 1127
In bijna alle huishoudens zijn wel medicijnen terug te vinden die door een huisarts of specialist zijn voorgeschreven. Misschien heb je weleens zelf medicijnen gekocht via de drogist of apotheek. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: aan de houdbaarheid komt een eind. Hoelang zijn medicijnen houdbaar? We zetten het voor je uiteen.

Niet te gebruiken na...

Het eerste houvast biedt de verpakking van de medicatie. Na een bepaalde datum is het raadzaam het medicijn niet langer te gebruiken. Daarvoor worden verschillende aanduidingen gebruikt. Je leest op de verpakking:
  • Een ‘houdbaar tot-datum’ in cijfers, zoals bijvoorbeeld 23-04-2023. 
  • De vermelding ‘Niet te gebruiken na’, gevolgd door een datum.
  • Een vermelding van de ‘uiterste gebruiksdatum.’
  • Je ziet soms ook ‘Exp. date / Exp. da / Exp. de’, gevolgd door een datumaanduiding. Dit zijn afkortingen van "Expiration date", Engels voor vervaldatum.

Houdbaarheid van geopende medicatie

Voor medicijnen die je hebt geopend kan de uiterste gebruiksdatum, zoals hiervoor opgesomd, anders worden. Na ingebruikname, of het openen van de verpakking, kan de werking van medicatie afnemen of deze kan ongewenste bijwerkingen geven. Lees goed wat er hierover staat vermeld op de verpakking, het etiket of de bijsluiter! Het is verstandig om dit advies op te volgen.

Nog wel goed maar…

Veel onaangebroken medicijnen lijken kort na de houdbaarheidsdatum nog bruikbaar. Toch is het beter om het gebruiksvoorschrift voor de uiterste gebruiksdatum na te leven. Vetten, oliën en crèmes kunnen op den duur bederven. Pillen of tabletten kunnen verkleuren of afbrokkelen. Vloeibare medicatie kan troebel worden of gaan vlokken.

Onduidelijke info op zelfzorgmiddelen

Op zelfzorgmedicatie, vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een apotheek, gezondheidswinkel of drogist, staat soms géén datum of houdbaarheidsvermelding. Volgens Europese wetgeving zijn fabrikanten niet verplicht om die aanduiding te vermelden. In 2015 trok de Consumentenbond hierover aan de bel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft daarom voor ons land richtlijnen opgesteld. Volgens het CBG stond in 2018 op 92 procent van de zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid wél vermeld.

Vraag het de specialist

Heb je een zalfje, pilletje, drankje of ander medicijn in huis waarover je vragen hebt, bijvoorbeeld over de houdbaarheid? Je kunt die altijd stellen aan je apotheker, specialist of huisarts. Met je vragen over de vrij verkrijgbare zelfzorgmedicijnen kun je bij de verkopende partij terecht. Dat kan bijvoorbeeld een drogist of apotheek zijn. Zij hebben personeel in dienst dat is opgeleid om jou te adviseren.

Lever oude of overgebleven medicijnen weer in

Wat als je oude medicijnen die over de datum zijn terugvindt in een lade of kastje? Of je hebt nog wat overgehouden van voorgeschreven medicatie die je niet meer nodig hebt? Het advies is simpel: spoel medicijnen in welke vorm ook (pillen, poeders, zalfjes, drankjes etc.) niet door het toilet en gooi ze niet in de afvalbak. Lever medicatie die je niet gebruikt in bij je apotheek. Die kan medicijnen veilig en verantwoord vernietigen.

Afgeven bij milieustraat

Er is nog een manier om van je overtollige medicamenten af te komen. Restanten van medicijnen worden aangemerkt als klein chemisch afval. Dit omdat het schadelijk is als resten bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomen. Je kunt daarom in jouw gemeente medicijnafval ook afgeven bij de milieustraat.
Bronnen: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Consumentenbond, Apotheek.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!