Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Hoe hard stijgen de prijzen in de supermarkt?

22-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15878 keer bekeken
  •  

Het afgelopen jaar is de inhoud van onze boodschappenkar fors duurder geworden. De prijzen stijgen ondertussen nog steeds. Supermarktexpert en marketingdeskundige Paul Moers verwacht dat we aan het eind van dit jaar ruim 5 procent meer kwijt zijn voor onze dagelijkse boodschappen. 

De stijging geldt voor producten uit alle supermarkten en voor zowel A-merken als huismerken. We lopen met Paul Moers langs verschillende schappen en vragen hem waar die inflatie vandaan komt:

Koffie: 15 à 20 procent duurder

"De belangrijkste oorzaak van de stijgende koffieprijs is klimaatverandering. In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, mislukte de oogst twee keer achterelkaar. De eerste oogst mislukte door een onverwachte vorstperiode waardoor de bloesem van de plant bevroor. Ook de volgende oogst werd slachtoffer van het veranderende klimaat; extreme regens en overstromingen. Brazilië levert 35 procent van de koffiebonen aan Nederland. Door de magere oogst steeg de prijs."

En dan zijn er nog problemen om de koffie naar Europa te krijgen. Het transport gebeurt per container. Zeecontainers zijn momenteel heel moeilijk te krijgen. Dat komt omdat veel containerhavens met een personeelstekort kampen

"De havenmedewerkers zijn ziek geworden tijdens corona of naar huis gestuurd tijdens de lockdown. Daarna hebben medewerkers ander werk gevonden. Sindsdien kampen de havens met personeelstekorten. Een container die voorheen 1.000 euro kostte, kost nu met gemak drie keer zo veel. En dat wordt doorgerekend in de koffie."

Tomaten: 25 à 30 procent duurder

"De tomaten en paprika’s die nu in de winkel liggen, komen uit Spanje en Italië. Vanwege de gestegen brandstofprijzen, ligt de prijs nu al veel hoger dan een jaar geleden. Maar waarschijnlijk gaan de prijzen vanaf maart nog harder stijgen. Dan liggen de paprika’s, tomaten en komkommers van eigen bodem in het schap. Tuinders die een flexibel energiecontract hebben, verkeren in grote problemen. Sommige telers doen hun kassen dicht omdat de opbrengst te laag is om de kosten te dekken. Een forse prijsverhoging is niet te vermijden."

Brood: 10 à 20 procent duurder

"Zowel graan als tarwe zijn allebei met ongeveer 16 procent gestegen. Maar de bakker moet ook zijn oven verwarmen, want brood moet gebakken worden. De hogere energiekosten berekent hij door in ons brood."

Franse wijn 15 à 20 procent duurder

"Ook de wijn uit Frankrijk is behoorlijk in prijs gestegen vanwege totaal mislukte oogsten. Wijnboeren beleefden de slechtste opbrengst in 42 jaar. Voor een Franse wijn betaal je tien tot vijftien procent meer. Gelukkig kunnen we uitwijken naar wijn uit Oostenrijk, Zuid-Afrika en Chili."

Kattenvoer 10 à 20 procent duurder

"Eigenlijk is alle diervoeding in prijs gestegen. Vlees is flink duurder geworden maar ook de verpakkingsmaterialen zijn steeds duurder."

Niet in prijs gestegen

Gelukkig vindt Paul Moers ook nog boodschappen die níet in prijs zijn gestegen. Voor thee, appels, friet, ijsbergsla en vruchtendranken betaalt de consument dezelfde prijs als vorig jaar.

Onderzoek supermarktprijzen

Om te zien met hoeveel procent de prijzen gestegen zijn, gebruikt Paul Moers het onderzoek van supermarktaanbiedingen.com. Die hebben alle producten op een rij gezet en de stijging in procenten uitgedrukt. De peildata zijn januari 2021 en januari 2022. 

Reactie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

Het CBL behartigt de belangen van de supermarkten in ons land en noemt de stijgende prijzen een complex probleem, maar voegt daaraan toe: "Voeding is een eerste levensbehoefte waar niemand een tekort aan mag hebben en moet voor iedereen en elke portemonnee beschikbaar zijn en blijven."

De volledige reactie van het CBL lees je hier:

Tips om geld te besparen in de super

Paul Moers heeft tot besluit nog een paar adviezen om voordeliger uit te zijn in de supermarkt:

-Stap over van A-merken naar de huismerken. 

-Koop groente van het seizoen want die blijven betaalbaar. Dit zijn in de winter bijvoorbeeld rode kool, spitskool en spruiten. 

-Koop meerdere pakken koffie als ze in de aanbieding zijn. Niet te veel want ook koffie wordt oud.

-Probeer minder te eten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor