Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten plantaardige yoghurts op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld sojayoghurt, amandelyoghurt, kokosyoghurt en haveryoghurt. Maar hoe gezond en milieuvriendelijk is het eigenlijk? Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell legt uit hoe het precies zit en welke plantaardige yoghurt het dichtst in de buurt komt van de ‘echte’ yoghurt.
Plantaardige yoghurt is yoghurt wat niet van koeien-, schapen- of geitenmelk is gemaakt. Plantaardige yoghurt is lactosevrij en is dus een alternatief voor zuivel, geschikt voor mensen die lactose-intolerant of veganist zijn. Plantaardige yoghurt wordt gemaakt op basis van sojabonen, amandelen, kokos of haver.
Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is het noodzakelijk dat we allemaal plantaardiger gaan eten. Hij geeft dan ook adviezen aan de overheid om de transitie van dierlijk naar plantaardig mogelijk te maken. Door een goed prijsbeleid en door alternatieven op de yoghurt van zuivel probeert hij dat mogelijk te maken.
Om te kunnen kijken of de plantaardige yoghurt ook daadwerkelijk zo gezond is, is het volgens Seidell belangrijk om te kijken naar het product wat zo dicht mogelijk in de buurt komt van gewone yoghurt. “Dat betekent dat je dan vooral naar het eiwitgehalte kijkt”, aldus Seidell. “We weten dat yoghurt 4,5 gram eiwit bevat per 100 gram. Vervolgens kijk je naar welke plantaardige yoghurt daar het dichtste erbij zit.” Sojaproducten komen daar in de buurt omdat ze heel veel eiwitten bevatten, veel meer dan bijvoorbeeld de kokosyoghurt.
Op straat lieten we mensen de plantaardige yoghurts proeven en vroegen we of deze yoghurts ook gezonder zijn. “Als ik de verpakking zie, zou ik wel denken dat het gezonder is, maar het is wel iets zoeter dan normale yoghurt. Dus volgens mij is plantaardige yoghurt niet per sé gezonder”, zegt een voorbijganger.
Bij sommige plantaardige yoghurts kan suiker toegevoegd zijn en bij sommige producten, zoals de kokosyoghurt, kan er veel vet in zitten. “Deze producten bevatten heel veel calorieën en heel veel verzadigd vet. We willen met die eiwit transitie dat mensen eigenlijk gezondere producten eten met evenveel eiwit. Natuurlijk niet met meer vet en suiker dan het oorspronkelijke product, zoals kokosyoghurt dat bijvoorbeeld wel heeft”, aldus Seidell. Daarom moet je volgens hem goed naar de ingrediëntenlijst kijken, omdat veel producten lekkerder zijn gemaakt door smaken en suiker. Daardoor is de kans groot dat er veel vet in zit en veel minder eiwitten. Niet alle plantaardige yoghurts zijn dus gezonder.
Op straat vroegen we of plantaardige yoghurt duurzamer is. “Dat denk ik wel. Ik denk dat zuivel wat van het vee komt, een veel te grote belasting is op het milieu.” Iemand anders zegt: “Ik heb wel eens gelezen dat als het op basis is van sojabonen, dat er dan heel veel oerwouden worden gekapt en dat dat ook niet helemaal de bedoeling is.” Volgens Seidell klopt dit niet, want de soja die gebruikt voor plantaardige yoghurt worden geen oerwouden voor gekapt. Wel toonde onderzoeksprogramma Zembla aan dat er ‘foute’ soja zit in duurzaam veevoer.
Voor sojayoghurt worden er dus geen bossen gekapt, maar dat niet wil zeggen dat de andere plantaardige yoghurts wel milieuvriendelijk zijn. “Er is heel veel water nodig voor dierlijk zuivel en er is heel weinig water nodig voor soja, maar er is wel heel veel water nodig voor het produceren van amandelen”, aldus Seidell. “Er wordt soms zelfs meer dan 1000 liter water gebruikt voor 1 liter amandelmelk.”
Als het gaat om diervriendelijkheid zou je de yoghurt op basis van zuivel ook kunnen laten staan. “De zuivelindustrie is over het algemeen niet diervriendelijk”, aldus Seidell. “Het is vaak intensieve veehouderij, waar koeien steeds zwanger worden gemaakt om kalfjes te produceren en dus ook melk. Van die melk maak je dan weer yoghurt en dat is dus niet diervriendelijk.” Volgens Seidell is het belangrijk om af te stappen van de intensieve veehouderij. Dat zou betekenen dat we dus meer plantaardige yoghurts gaan eten. “De soja variant natuurlijk, want deze is dus het gezondst en het meest duurzaam.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!