Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe draag jij bij aan de kringloop van kleding?

30-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
425 keer bekeken
  •  
monique laura overleg 1127

Zoals we in ons artikel over de duurzaamheid van de kledingindustrie al lieten zien, houdt de Nederlandse modesector jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over. Ook doet de gemiddelde Nederlander jaarlijks veertig kledingstukken weg. De kledingindustrie is één van de grootste spelers als het gaat om verspilling. Wat kun jíj daar zelf in veranderen? En hoe ziet een circulaire kledingindustrie eruit?

Op ons vorige artikel over het experiment om drie maanden lang geen kleding te kopen kregen we enorm veel reacties binnen. Tijd voor een vervolg! We brengen een circulair* alternatief op de kledingindustrie in beeld in een interview met Monique Drent en gaan weer een nieuwe uitdaging aan: de dertig-dagen-challenge.

*Een circulaire economie draait om het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen, zoals kleding, op zoveel mogelijk manieren.

Stoppen met nieuwe kleding kopen

Eén van de mensen die op ons kledingartikel reageerde was Monique Drent. Zij besloot zes jaar geleden – na een wereldreis – geen nieuwe kleding meer te kopen. “Als ik een half jaar lang heb kunnen leven op de inhoud van mijn koffer, waarom zou ik dan hier niet tevreden kunnen zijn met wat er in mijn kast ligt?” Vanuit die gedachte besloot ze geen nieuwe kleding meer te kopen en het met de kleding in haar kast zo lang mogelijk vol te houden. Dit deed ze drie jaar. Sindsdien doet ze aan kledingruil en tweedehands kleding.

Alternatieven op 'nieuwe' kleding kopen

Het viel Monique op dat mensen met medelijden reageerden als ze vertelde dat ze niets nieuws meer kocht. Veel mensen gaven haar zelfs kleding. “Zo kreeg ik constant een stroom van kleding. Ik hoefde niet eens of bijna niet tweedehands te kopen.” Om mensen op kleine schaal te inspireren geen kleding meer te kopen, dacht Monique na over hoe ze het niet-kopen van nieuwe kleding leuk en makkelijk kan maken. Ze kwam samen met Laura Suijkerbuijk op het idee kledingruilevenementen in Rotterdam op te zetten. Toen dit goed liep, werden de twee benaderd door BlueCity, een ‘speeltuin voor circulaire bedrijven’. Zodoende kreeg hun kledingruilbeurs een fysieke locatie in Rotterdam, wat uiteindelijk een tweedehandswinkel werd. Mensen mogen hier maximaal acht kledingstukken per dag komen inleveren. Van deze kleding komt zo’n vijftien tot twintig procent in de winkel te hangen. De rest wordt gesorteerd op seizoencollecties en om mee te nemen naar de ruilbeursevenementen of wordt gedoneerd aan gesloten inrichtingen voor vrouwen en daklozenopvang. “Alles wat binnenkomt, wordt echt gedragen”, benadrukt Monique.

“Wij zijn dit ooit begonnen omdat er te veel kleding is en lopen nu juist tegen het probleem aan dat er te veel kleding in de wereld is en we daar geen ruimte voor hebben,” Monique.

monique laura overleg 1127

Monique en Laura in hun winkel.

Nu krijgen Monique en Laura veel meer binnen dan ze in de winkel kwijt kunnen. Daarom hebben ze in hun magazijn een hele hoop moeten opslaan. Kassa mocht hiervan de onderstaande foto maken om te laten zien hoe groot het kledingprobleem is. “Voor ons is het nu zoeken naar stromingen hoe we al deze kleding kunnen benutten. Wij zijn dit ooit begonnen omdat er te veel kleding is en lopen nu juist tegen het probleem aan dat er te veel kleding in de wereld is en we daar geen ruimte voor hebben”, aldus Monique. Het aanbod van tweedehands kleding is groter dan de vraag, doordat er nog steeds een hele mode-industrie draaiende is die continu nieuwe kleding produceert.

kleding-magazijn 1127

Dromen over een circulaire kledingindustrie

Het grotere kledingprobleem is volgens Monique niet makkelijk op te lossen. “Er zijn te veel losse partijen. Er moet echt wereldwijde wetgeving komen. Dat maakt het superlastig.” Toch probeert Monique in kleine schaal zoveel mogelijk bij te dragen aan een circulaire kledingindustrie en heeft ze twee doelen. Het eerste doel is om consumentengedrag zodanig te beïnvloeden dat mensen bewust worden van wat er gebeurt met de kleding die in bakken worden gedeponeerd. Dit wil ze bereiken door alternatieven te bieden op shoppen en om tweedehandskleding een beter imago te geven. Verder wil Monique samenwerken met de gemeente Rotterdam om een meer duurzame inzameling van kleding te stimuleren. Op dit moment biedt de gemeente namelijk een aanbesteding aan voor het uitzetten van kledingcontainers. Hier wil Monique met Rotterdam Circulair aan meedoen.

Bijdragen aan circulaire industrie

Wil je zelf bijdragen aan een circulaire kledingindustrie? Koop dan niet zomaar nieuwe kleding als er al genoeg kleding in je kast ligt en kijk naar tweedehands alternatieven op ‘nieuwe’ kleding. Stop ook je kleding niet zomaar in kledingcontainers, maar denk na over wat je er verder mee kan. Is het nog in goede conditie? Organiseer dan bijvoorbeeld een ‘swap party’ om goede kleding te geven aan iemand die het nog wel leuk vindt of ga naar een kledingruilbeurs. Ook kun je het inleveren bij tweedehandswinkels, zoals de winkel van Monique. Zitten er gaatjes in? Breng het naar een reparateur of naar een textielrecyclingsbedrijf, zoals Platform Circulair Textiel, dat van afgedankt textiel weer bruikbare vezels kan maken. Andere tips lees je in dit artikel.

De dertig-dagen-challenge

Online redacteur Carmen Esselink ging weer een experiment aan. In het vorige experiment kocht ze drie maanden lang geen nieuwe kleding. Nu probeerde ze dertig dagen lang elke dag andere kleding te dragen. Hoe verging het Carmen?

Carmen: “Het begint natuurlijk net koud te worden, dus met mijn broeken kwam ik niet zo’n heel eind. Uiteindelijk heb ik alle broeken die ik heb wel twee à drie keer gedragen. Qua bovenkleding kwam ik echt een heel eind; elke dag droeg ik een ander shirt, topje, blouse of trui. Dit deed me wel beseffen dat ik - zelfs als ik elke dag iets anders draag en dat steeds opnieuw doe - het overgrote deel van mijn kleding misschien maar twaalf keer per jaar draag. Ik heb dus, zelfs na een flinke opruimbeurt, écht meer dan genoeg kleding.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor