Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Hoe beïnvloedt jouw browsergedrag je energieverbruik?

10-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5423 keer bekeken
  •  
zoekopdracht browser energie 1127
Soms kan je energierekening vies tegenvallen. Zo’n 98 procent van je energierekening gaat volgens Milieu Centraal op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Nu denk je al snel aan grote elektrische apparaten in je huishouden, maar zelfs jouw browsergedrag heeft invloed op jouw energieverbruik – in én buiten je huis - en ook op je CO2-uitstoot. Hoe zit dat?
Internetten vreet stroom. En dan hebben we het niet eens specifiek over het aan hebben staan van je laptop, mobiele telefoon of ander apparaat, maar over de energie die met bijvoorbeeld een zoekopdracht wordt verbruikt. Rod Liddle, columnist bij de Sunday Times, stelde dat elke unieke zoekopdracht net zoveel energie kost als het verlichten van een spaarlamp voor een uur en dat er 63.000 zoekopdrachten per seconde worden gedaan op Google. Nu ligt dit getal aan de hoge kant, maar geeft het je wel een beeld van het energieverbruik dat een enkele zoekopdracht met zich mee kan brengen.

Verbruik en uitstoot

Google berekende zelf in 2009 dat een gemiddelde zoekopdracht via Google 0,3 Wattuur (Wh)* energie verbruikt. Dat vertaalt zich in ongeveer 0,2 gram koolstofdioxide (CO2). Uit onderzoek in 2012 van het Global e-Sustainability Initiative (GeSI), een samenwerkingsverband van een aantal grote ICT-bedrijven, bleek dat internetdiensten samen goed zijn voor twee procent van de totale CO2-uitstoot. De ICT-sector is verder verantwoordelijk voor acht procent van het totale energieverbruik. Je verbruikt dus niet alleen stroom bij een zoekopdracht, maar stoot indirect ook CO2 uit. Een zoekopdracht als ‘Wat voor weer wordt het vandaag?’ is dus niet zo onschuldig als jij misschien denkt.
*Een wattuur is een eenheid van energie (en soms arbeid). Zo kost het leveren van een vermogen van één watt over een uur tijd 1 Wh aan energie. Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld huishouden in Nederland zo’n 3000 kWh per jaar.
Waarschijnlijk ligt het eerdergenoemde aantal Wattuur per Google-zoekopdracht tegenwoordig lager, vanwege verbeteringen in energie-efficiëntie. Daarnaast is Google al enige tijd bezig met verduurzaming, door ervoor te zorgen dat de energie die ze verbruiken vooral groene energie is. De energie die een zoekopdracht kost, is dus met de jaren ‘groener’ geworden. Als het aankomt op de CO2-uitstoot kan Google nog wel grote stappen in verduurzaming zetten. Welke internetbrowser het energiezuinigst en het duurzaamst is, is niet zwart op wit te zeggen gezien exacte cijfers hiervoor ontbreken.

Hoe zit dat dan?

Elke zoekopdracht, doorklik en gestreamde video zet allerlei servers aan het werk. Zo kan een zoekopdracht naar een bepaalde video dataservers, zendmasten en dataleidingen op allerlei plekken op de wereld activeren. Het open laten staan van verschillende tabbladen en browsers houdt dergelijke servers ook actief. Nu eindigt het grootste gedeelte van het verbruik niet op jouw energierekening, maar het open laten staan van jouw scherm kost je wel energie, doordat de stroom ervoor uit jouw meterkast komt. Je kunt hier energie op besparen, door de instellingen van je browser en computer aan te passen naar zwart in plaats van wit.

Streamen, mailen en eindeloos scrollen op sociale media

Niet alleen je zoekgedrag, maar ook je Twitter- en mailgedrag is van invloed op je energieverbruik en CO2-uitstoot. Dat het versturen van een e-mail milieubelastend is, heeft niet alleen met de stroom van je computer of telefoon te maken, maar ook met de opslag van data. Elke mail wordt opgeslagen in de zogeheten ‘cloud’, een grote virtuele ruimte waar jij door grote datacentra bij kan.
Het Parool beweert dat een Tweet gemiddeld 0,02 gram CO2 kost. Ook het streamen van muziek veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan het aanschaffen en draaien van cd’s. En mocht je je al druk maken over het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een zoekopdracht, een e-mail of het streamen van een hit, dan wil je waarschijnlijk nog niet nadenken over wat je teweegbrengt met het uitkijken van een Netflix-serie.

Apparaatgebruik

Nu kun je niet alleen je energieverbruik terugdringen door het aantal zoekresultaten te verminderen, maar ook door bijvoorbeeld te kiezen voor een laptop in plaats van een computer.
Voor een laptop zijn volgens Milieu Centraal bijvoorbeeld 75 procent minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktopcomputer. Ook is een laptop zo’n zeventig procent zuiniger in het energieverbruik. Zo kost het verbruik van een laptop jaarlijks circa 55 kWh. Dat stond in 2019 gelijk aan 12 euro. Een nieuwe desktop met LCD-monitor verbruikt jaarlijks gemiddeld 200 kWh. Dat stond in 2019 gelijk aan 44 euro.
Als je slechts een apparaat zoekt voor eenvoudige taken als internetten of e-mailen, kun je ook kiezen voor een tablet. Het energieverbruik hiervan ligt volgens Milieu Centraal nóg lager dan dat van een tablet of computer. Zo verbruikt een tablet jaarlijks gemiddeld 12 kWh. Dat is bijna 3 euro.
Bron: Fortune, Google, Het Parool, Milieu Centraal en Nibud
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor