Everybody loves hummus. En soms is zelfgemaakte hummus nóg lekkerder dan die uit de winkel. Daarom delen wij hier het recept voor hummus.
Speciaal voor het ultieme hummusrecept gingen we langs bij Mumen Al-Azhar, eigenaar van een Syrisch restaurant in Amsterdam. Hij vertelt onder andere dat de hummus die wij kennen niet de juiste naam heeft. 'Hummus' betekent namelijk kikkererwten. Wat is dan de juiste naam? Hij vertelt het je in de onderstaande video, waar hij ook zijn recept voor 'hummus' deelt. Liever de uitgeschreven variant van het recept? Die vind je als je verder naar beneden scrolt.
Ingrediënten:
250 gr kikkererwten
1 tl baking soda
1,5 l water
270 gr sesampasta (je vindt dit ook wel in de schappen als 'tahin')
4 el vers citroensap
4 geplette knoflookteentjes
IJsklontjes (van 100 ml water)
Zout
Bereidingswijze:
Om hummus te maken moet je eerst de kikkererwten wellen in water. Dat kun je een nacht van te voren doen. Stop de erwten in een grote kom water. Kikkererwten zijn net sponzen en nemen dus veel water op. Dus zorg voor een ruime hoeveelheid water.
In de ochtend verwijder je het water uit de kom. Spoel de kikkererwten hierna nog even goed af.
Na het wellen, kook je de kikkererwten. Zet de kikkererwten in een pan op het vuur en voeg hieraan 1 theelepel baking soda aan toe. Verwarm de kikkererwten drie minuten, terwijl je goed blijft roeren.
Voeg vervolgens anderhalf liter water aan de pan toe en breng het geheel aan de kook.
Haal, terwijl de kikkererwten zo'n twintig tot veertig minuten koken (of misschien zelfs nog langer), het schuim en de velletjes die naar boven komen drijven er steeds af met een schuimspaan. De kooktijd is afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Hoe weet je of ze klaar zijn? Ze zijn klaar op het moment dat je ze makkelijk kunt pletten tussen je duim en wijsvinger. Blijf daarom ook tussendoor goed checken of de kikkererwten al klaar zijn.
Als de kikkererwten gaar zijn, is het tijd om ze te pureren. Giet eerst de kikkererwten af. De gouden tip van Mumen Al-Azhar is om ijs toe te voegen in de blender, omdat de hummus zo uiteindelijk zachter en romiger wordt. Doe daarom de kikkererwten - met het ijs - in een blender of foodprocessor en pureer het geheel tot het een stevige pasta is geworden. Dat duurt zo'n tien minuten.
Voeg hierna het citroensap, zout en de tahin (sesampasta) toe en pureer nogmaals. Als laatste voeg je de knoflook toe. Hierna blender je het geheel nog eens tien minuten.
Verwissel daarna het opzetstuk van je blender, keukenmachine of foodprocessor. Met een andere mixer wordt het geheel, volgens Mumen Al-Azhar, nog romiger! Mix het geheel nog eens tien minuten voor een optimaal resultaat.
Hierna is je hummus bijna klaar! Je hoeft het alleen nog enkele uren in de koelkast te laten staan, voordat je hummus gebruiksklaar is. Et voila!
Wil jij weten welk merk hummus het beste uit onze test komt? Kijk dan zaterdag 1 juni, om 19:05, naar de hummustest bij Kassa. Je ziet ons bij BNNVARA op NPO 1.