Everybody loves hummus. En soms is zelfgemaakte hummus nóg lekkerder dan die uit de winkel. Daarom delen wij hier het recept voor hummus.
Speciaal voor het ultieme hummusrecept gingen we langs bij Mumen Al-Azhar, eigenaar van een Syrisch restaurant in Amsterdam. Hij vertelt onder andere dat de hummus die wij kennen niet de juiste naam heeft. 'Hummus' betekent namelijk kikkererwten. Wat is dan de juiste naam? Hij vertelt het je in de onderstaande video, waar hij ook zijn recept voor 'hummus' deelt. Liever de uitgeschreven variant van het recept? Die vind je als je verder naar beneden scrolt.
Ingrediënten:
250 gr kikkererwten
1 tl baking soda
1,5 l water
270 gr sesampasta (je vindt dit ook wel in de schappen als 'tahin')
4 el vers citroensap
4 geplette knoflookteentjes
IJsklontjes (van 100 ml water)
Zout
Bereidingswijze:
Om hummus te maken moet je eerst de kikkererwten wellen in water. Dat kun je een nacht van te voren doen. Stop de erwten in een grote kom water. Kikkererwten zijn net sponzen en nemen dus veel water op. Dus zorg voor een ruime hoeveelheid water.
In de ochtend verwijder je het water uit de kom. Spoel de kikkererwten hierna nog even goed af.
Na het wellen, kook je de kikkererwten. Zet de kikkererwten in een pan op het vuur en voeg hieraan 1 theelepel baking soda aan toe. Verwarm de kikkererwten drie minuten, terwijl je goed blijft roeren.
Voeg vervolgens anderhalf liter water aan de pan toe en breng het geheel aan de kook.
Haal, terwijl de kikkererwten zo'n twintig tot veertig minuten koken (of misschien zelfs nog langer), het schuim en de velletjes die naar boven komen drijven er steeds af met een schuimspaan. De kooktijd is afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Hoe weet je of ze klaar zijn? Ze zijn klaar op het moment dat je ze makkelijk kunt pletten tussen je duim en wijsvinger. Blijf daarom ook tussendoor goed checken of de kikkererwten al klaar zijn.
Als de kikkererwten gaar zijn, is het tijd om ze te pureren. Giet eerst de kikkererwten af. De gouden tip van Mumen Al-Azhar is om ijs toe te voegen in de blender, omdat de hummus zo uiteindelijk zachter en romiger wordt. Doe daarom de kikkererwten - met het ijs - in een blender of foodprocessor en pureer het geheel tot het een stevige pasta is geworden. Dat duurt zo'n tien minuten.
Voeg hierna het citroensap, zout en de tahin (sesampasta) toe en pureer nogmaals. Als laatste voeg je de knoflook toe. Hierna blender je het geheel nog eens tien minuten.
Verwissel daarna het opzetstuk van je blender, keukenmachine of foodprocessor. Met een andere mixer wordt het geheel, volgens Mumen Al-Azhar, nog romiger! Mix het geheel nog eens tien minuten voor een optimaal resultaat.
Hierna is je hummus bijna klaar! Je hoeft het alleen nog enkele uren in de koelkast te laten staan, voordat je hummus gebruiksklaar is. Et voila!
Wil jij weten welk merk hummus het beste uit onze test komt? Kijk dan zaterdag 1 juni, om 19:05, naar de hummustest bij Kassa. Je ziet ons bij BNNVARA op NPO 1.
Beste Reneetje63, KIJK UIT! met deze constructie. Ik ken de polisvoorwaarden van uw Verzekeraar niet maar waarschijnlijk zal de Verzekeraar deze constructie zien als misleiding en/of niet voldaan aan de mededelingsplicht. Bij schade zullen ze niet betalen of de uitbetaalde schade op u gaan verhalen. Met alle gevolgen van dien. Nou kom op Verzekeraars of Verbond van Verzekeraars geef maar eens aan of deze constructie is toegestaan. Dat zou pas transparant zijn!
Alle ouderen zouden naar 1 maatschappij moeten overstappen. Alleen dan kun je aantonen en de politiek overtuigen dat de verzekeraars het zoveelste spelletje spelen om meer geld te innen. Tegen de jongeren onder de 25 jaar zeggen ze dat die teveel schade rijden en daardoor een hogere premie betalen; tegen de ouderen zeggen ze dat die groter risico zijn om schades te rijden.( nu nemen ze niet het schade rijden mee in hun overweging). Een beleid van willekeur...het gaat alleen maar om zoveel mogelijk geld te innen, en daar gebruiken ze hun eigen verzonnen regels voor te pas en te onpas!
Wat er naar mijn mening onder belicht is gebleven is, dat ouderen in verhouding veel meer schadevrije jaren hebben opgebouwd en hierdoor meer korting (bonus/malus )hebben. Kan het niet zo zijn dat door deze korting (bonus/malus) door een leeftijdstoeslag te hanteren deze korting weer is gecompenseerd en het verdienmodel weer klopt.
De conclusie 'ouderen maken minder ongelukken' is niet te trekken op basis van deze grafieken. Dit wordt Simpsons paradox genoemd: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Simpsons_paradox. De groep 35 jaar en 85 plus hebben een compleet verschillende samenstelling/karakteristieken. Daardoor kan de daling in de grafiek veroorzaakt worden. Het is heel gemakkelijk om een verkeerde conclusie uit grafieken te halen zonder de juiste data en kennis!
Er woord met je verzekering voor je auto ook naar je postcode gekeken daar zit ook een groot verschil in ik zelf woond in Rotterdam code 3034 mijn zoon in code 3068 maar de zelfde verzekering voor de zelfde auto kost mij 30 euro per maand meer als voor mijn zoon terwijl ik ook nog meer no claim hebt ook maar zeggen ze de Computer geef dit aan dus wij kunnen er ook niets aan doen.Dit voelt bij mij ook als oplichting.
Mvg . A de kock