De jaarwisseling is vaak een stressvolle periode, al helemaal voor je huisdier. Door het vuurwerkverbod zal er minder vuurwerk worden afgestoken dan gebruikelijk. Maar toch... Honden, katten en andere huisdieren zijn niet gewend aan knallend vuurwerk en kunnen hierdoor enorm bang worden. Hoe kun je deze feestelijke tijd ook fijn laten zijn voor je huisdier? Kassa geeft je negen handige tips!
Als je huisdier iets heeft waar die zich op kan focussen, zal deze minder letten op het geknal en de flitsen van het vuurwerk. Geef je hond bijvoorbeeld een bot om op te kunnen kauwen of zorg voor een speeltje waar die mee kan spelen. Een traktatie doet het ook altijd goed. Daarnaast is afleidend geluid handig om de herrie van buiten te maskeren. Zet de tv iets harder aan of laat muziek uit de radio klinken.
Een huisdier troosten werd tot voor kort afgedaan als een slecht idee, omdat angstige gevoelens bevestigd en versterkt zouden kunnen worden. Nieuw onderzoek maakt onderscheid tussen gedrag en emotie bij een dier. Een angstaanval door geknal is geen gedrag maar een emotionele reactie. Ook bij mensen helpt het als je wel troost biedt bij angst, dus bij dieren ook. 'Fout' gedrag kun je bevestigen door het gedrag te belonen, maar daar is hier geen sprake van. Geruststellend toespreken of even vasthouden kan dus helpen tegen de angst.
Als je huisdier het te eng vindt worden, wil deze weleens ergens in wegkruipen. De meeste huisdieren hebben een vast plekje in huis waar ze zich graag terugtrekken, zoals een mandje of onder je bed. Het beste advies is om je huisdier dit gewoon te laten doen. Ze gaan naar deze plekjes omdat ze zich hier veilig voelen. Als je ze probeert uit deze plek te trekken, worden ze alleen maar onrustiger en angstiger. Wanneer je huisdier door heeft dat er niets aan de hand is komt deze vanzelf weer tevoorschijn.
Door de schrik van het vuurwerk kan je huisdier in paniek raken en proberen te ontsnappen. Houd daarom rond de jaarwisseling ramen en deuren gesloten, zodat hij/zij niet naar buiten kan vluchten. Verder is het verstandig om je hond al ruim voor het vuurwerkspektakel uitgebreid uitgelaten te hebben. Hierdoor hoeven ze niet meer naar buiten en zijn ze vaak uitgeput waardoor ze minder aandacht aan het vuurwerk geven, of zelfs in slaap zijn gevallen. Volgens de Dierenbescherming kun je de kat ook beter binnenlaten, door de ramen, deuren en het kattenluikje goed te sluiten.
De Dierenbescherming raadt het af om je huisdier kalmerende medicijnen te geven, zeggen ze op hun website. De organisatie meldt dat het dier in veel gevallen wel wordt verdoofd, maar dat het gehoor hetzelfde blijft of zelfs gevoeliger. Het dier is dan nog altijd angstig, maar kan er dan niet op reageren, aldus de dierenorganisatie.
Er zijn geluidwerende doppen en koptelefoons die je je huisdier kan opzetten. Ter gewenning kun je deze een paar dagen voor Oudjaar alvast uitproberen.
Je kan je huisdier ook aan de klappen laten wennen door het afspelen van een cd’tje met vuurwerk- en onweersgeluiden. Hiermee begin je een paar dagen van tevoren en laat je afspelen, terwijl je zelf geen aandacht geeft aan de klappen. Je huisdier raakt meer gewend aan harde geluiden en merkt aan jouw desinteresse in het geknal dat er niets aan de hand is. Zet door de dag heen het volume steeds iets harder en je dier gaat steeds meer wennen aan harde knallen. Door tijdens het cd’tje ook met het dier te spelen kan deze het geluid ook met iets positiefs associëren. Dit werkt het beste bij jonge dieren die nog geen angst hebben ontwikkeld voor vuurwerk, aldus dierengedragsdeskundige Eline van Teygeler.
Je kan ook op YouTube zoeken naar filmpjes waar deze klappen op te horen zijn. Zie hier een voorbeeld.
Als één van je buren tóch besluit om vuurwerk af te steken, geef dan aan dat je huisdier dat niet prettig vindt. Vraag de buur om het vuurwerk niet voor je huis af te steken. Dat scheelt al een hoop in de luidheid van de knallen, waardoor de schrikreactie bij je huisdier ook wat minder groot zal zijn.
Voor je huisdier is de jaarwisseling een spannende dag. Laat ze daarom niet alleen, want dat maakt het des te spannender voor ze. Zeker als er een harde knal te horen is, is het voor je viervoeter geruststellend om te weten dat een vertrouwd persoon in de buurt is.
Bron: DAP Bommelerwaard-Zuid, Dierenzorggids, RTL, Petplan, Doggo
Artikel geüpdatet december 2021
Heb jij een vraag over huisdieren of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via de reacties hieronder.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!