Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Help, ik heb blaren! Wat nu?

16-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2137 keer bekeken
  •  
blaar blaren voeten 1127
Blaren op je voeten of handen kunnen behoorlijk vervelend én pijnlijk zijn. Welk type blaren zijn er? Wat kun je ertegen doen? En wat moet je vooral niét doen? Kassa zet het voor je op een rij!

Oorzaak van blaren

Een blaar is een pijnlijk blaasje met vocht. Het kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer je sokken in je voeten schuren, kan er een blaar of meerdere blaren ontstaan. Dit type blaar wordt een drukblaar genoemd. Vaak zijn te krappe schoenen de oorzaak van blaren op voeten.
Ook kunnen blaren ontstaan door verbranding of extreme verhitting. Dit is vaak de oorzaak bij blaren op je handen of op andere plekken. Zo’n type blaar wordt een brandblaar genoemd. Deze blaren kunnen erg pijnlijk zijn.
Wanneer je je huid afklemt, is er vaak sprake van een klem- of bloedblaar. Deze blaar is dan gevuld met bloed.
Daarnaast kunnen er blaren ontstaan door irriterende stoffen. Dit wordt ook wel een contactblaar genoemd.

Laat de blaar met rust

Ondanks dat een blaar behoorlijk kan irriteren, is het goed deze zoveel mogelijk met rust te laten. Houd de blaar wel goed in de gaten, bijvoorbeeld om te zien of deze ontstoken raakt of niet. Wanneer een blaar ontstoken is, is een bezoekje aan de huisarts verstandig.

Verlichtende middelen

Bij beginnende blaren kun je antiblarenspray gebruiken. Dit remt de blaarvorming, waardoor je minder pijn ervaart. Ook kun je gebruik maken van blarenpleisters. Deze bieden extra bescherming voor de huid. Bij de drogist heb je keuze uit allerlei soorten blarenpleisters, afgestemd op de grootte en de plek.

Kies de juiste schoenen en sokken

Drukblaren op je voeten kun je voorkomen door goede schoenen te dragen en geen vochtige sokken te dragen. Ook is het goed om schoenen in te lopen voor je ze voor een langere duur gaat dragen. Veel wandelaars krijgen vaak blaren van nieuwe wandelschoenen, omdat ze deze van tevoren niet lang genoeg hebben ingelopen en omdat ze niet gewend zijn aan ineens lang lopen. Bouw daarom ook de activiteit langzaam op, maar zorg voor gewenning aan de activiteit.
Heb je last van wrijving? Dan kun je talkpoeder op de huid doen om de huid te beschermen.

Doorprikken of niet?

Of je een blaar moet doorprikken of niet, is afhankelijk van enkele factoren.
Als de blaar nog dicht is, kan je deze ook dichtlaten. Dit is vooral het geval bij brandblaren. Wel kun je de blaar afdekken met een pleister. Dichte blaren genezen vaak vanzelf. Uiteindelijk zal het wondkorstje dat zich na verloop van tijd vormt loslaten en groeit er nieuwe huid over de wond. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren.
Indien het gaat om een drukblaar, kun je de blaar in sommige gevallen wel doorprikken, bijvoorbeeld als de zwelling klachten geeft. Gebruik hierbij een schone naald om infecties te voorkomen. Ontsmet de blaar ook voor het doorprikken.
Is de blaar al open? Maak dan de wond schoon en dek ‘m af met een steriel verband of pleister. Zorg er wel voor dat er geen plooien in de pleister of het verband zit, dat het niet kan gaan schuiven en dat het ruim genoeg over de blaar zit. Wanneer je een verband gebruikt, vervang je deze met een dag.

Blaren door verbranding

In Mi Kassa es su Kassa bespreken Amber en Frank (rond 02:00) wat je moet doen bij blaren door verbranding.
Wanneer je je verbrandt, door bijvoorbeeld per ongeluk hete thee over je hand heen te schenken, kan dat eventueel zorgen voor blaren. In het artikel hieronder lees je wat je moet doen bij een brandwond.
Bron: Huidhuis, Rode Kruis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor