Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft worstenbroodjes uit supermarkt scoort onvoldoende

  •  
14-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3199 keer bekeken
  •  
195x90_worstenbroodjes.jpg
In het filmpje van de uitzending is bij de Lidl een foutieve prijs te zien. Deze kosten geen €1,79, maar €0,85.
Vandaag barst in het zuiden carnaval los. Daar horen worstenbroodjes bij. Tussen de praalwagens in de bouwhal in Oeteldonk testen wij de supermarktversies. Zijn ze te eten? Hoe is het met de kwaliteit van de worst? Welk broodje is het lekkerst?
Testers
- Ton Poppelaars is docent aan De Rooi Pannen en voorzitter van de wedstrijd 'Lekkerste Brabantse Worstenbroodje' van Omroep Brabant. 
- Ilse Reeuwijk is culinair journalist voor het Brabants Dagblad en gezicht van Lekker Brabant .
- Hein Willemsen is meesterkok.
- Jürgen van Dongen is bakker en meervoudig winnaar van de wedstrijd 'Lekkerste Brabantse Worstenbroodje' van Omroep Brabant.  
- Jos Havermans runt samen met zijn zoon een slagerij en slachterij.  
Test
De jury heeft de broodjes blind getest en de volgende criteria beoordeeld:  uiterlijk, geur, brood, worst, totaalsmaak. Daarnaast heeft ieder jurylid alle broodjes een cijfer gegeven.    
Beoordeling
Een worstenbroodje bestaat uit een gekruid gehaktworstje omhult met wit brooddeeg. Het lijkt heel simpel, maar er kan van alles mee misgaan, zo bleek uit het oordeel van onze jury. De helft van de geteste worstenbroodjes scoort onvoldoende. Het broodje van de Lidl bungelt helemaal onderaan.
Uitslag
De geur is zuur, het brood is te droog en flauw, de worst smaakt zuur. De totaalsmaak is bar slecht. Twee juryleden vinden het de naam worstenbroodje onwaardig.
Recept Brabantse worstenbroodjes
Ton Poppelaars schreef voor ons onderstaand recept voor 30 Brabantse worstenbroodjes. De bereidingstijd is 60 minuten.
Ingrediënten
Benodigdheden deeg:
750 gram patentbloem
50 gram gist
15 gram zout
75 gram kleinbroodpoeder (broodverbetermiddel)
75 gram margarine
380 gram water (heel koud)
Benodigdheden vulling:
1 kilo varkensgehakt
100 gram water
50 gram eierstruif
100 gram paneermeel
22 gram gehaktkruidenmix (of: 16 gram zout, 2 gram peper, 1 gram nootmuskaat en iets worchestersaus)
Extra eierstruif om mee te bestrijken
Bereiding
Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en laat het bij 25 graden tien minuten rusten. Begin intussen met het bereiden van het gehakt voor de vulling: meng zout en kruiden en meng dat door het gehakt. Voeg water en eierstruif en als laatst het paneermeel door het gehakt. Verdeel het gehakt in dertig staafjes van zo'n dertien centimeter (of pilletjes, zoals slagers en bakkers zeggen) en zet koel weg.
Verdeel het deeg in dertig stukjes en laat een tweede keer rijzen gedurende tien minuten. Dek tijdens het rijzen af met plasticfolie, zo droogt het deeg niet uit.
Rol de deegbolletjes in fasen uit tot ovale plakjes van circa zestien centimeter lengte. Leg op elk deegplakje een gehaktpilletje en vouw zorgvuldig in. Gebruik weinig bloem om het werkblad te bestuiven, daardoor plakt het deeg beter bij het invouwen. Knijp de sluiting goed dicht. Met de sluiting naar onder op een bakplaat zetten. Bestrijk met ei.
Laat de worstenbroodjes nog zo'n 40 minuten narijzen in een warme, liefst vochtige omgeving. Verwarm intussen de oven voor op 240 graden. Bak de worstenbroodjes in ongeveer twaalf minuten gaar.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor