Zout stimuleert ontstekingsreacties bij mensen en kan mogelijk ook slagaderverkalking verergeren. Dat meldt de Hartstichting na onderzoek van het Amsterdam UMC. Niet eerder werd dit verband aangetoond.
De onderzoekers van het UMC stellen dat zout kan leiden tot een "chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of herseninfarct tot gevolg kan hebben." Deze conclusie werd gedaan na het onderzoeken van een groep vrijwilligers. Een deel van hen at veel zout, terwijl anderen op een dieet met veel zout gingen. Bij de laatste groep steeg niet alleen de bloeddruk, maar zij maakten ook meer witte bloedcellen aan, die actief zijn bij ontstekingsreacties in het lichaam.
Verder constateerden de onderzoekers dat een zoutrijk dieet witte bloedcellen zo verandert, dat deze cellen gemakkelijker door de bloedvatwand kruipen om naar ontstoken plekken in het lichaam te gaan. Ook scheiden ze meer ontstekingsstoffen uit, wat ontstekingsreacties versterkt.
Eerder dit jaar waarschuwde het RIVM nog dat er te veel zout in vleeswaren zat. Uit onderzoek bleken vooral gebraden gehakt, grillworst, leverkaas en boterhamworst boosdoeners. Al jaren gelden afspraken met de voedingsindustrie om onder andere het zoutgehalte in producten terug te dringen, maar die gelden slechts voor een beperkt deel van het aanbod. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!