Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Haal maagzuurremmers uit vrije verkoop”

18-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-02-18 om 13.08.50
Diverse medici en beroepsverenigingen pleiten ervoor dat zware maagzuurremmers uit de vrije verkoop moeten worden gehaald. Het middel wordt vaak onnodig gebruikt. Dat zeggen ze vanavond in de uitzending van Kassa.
Onnodig risico
Naar schatting gebruiken meer dan 1 miljoen mensen het middel terwijl ze het niet nodig hebben. Daarnaast loop je met het middel het risico op bijwerkingen zoals osteoporose, darminfecties en nierfalen, aldus prof. dr. Rinse Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De meest gekochte maagzuurremmers zijn de ‘Protonpompremmers’, zoals omeprazol, esomeprazol en pantozol.
Doktersvoorschrift
Prof. dr. Rinse Weersma zegt hierover: “Mijn advies zou zijn om dit soort middelen te beperken op doktersvoorschrift en andere middelen, de mildere varianten, beschikbaar te stellen voor bij de drogist. Als dokters moeten we onszelf veel meer bewust zijn van de bijwerkingen en de echte indicaties waarvoor we deze middelen moeten voorschrijven. Dus dat we de drempel wat hoger moeten leggen dan we nu doen.”
' Medicatiebewaking van levensbelang'
Ook het Nederland Huisartsen Genootschap ondersteunt deze oproep. Bestuursvoorzitter Rob Dijkstra vindt het geen goede zaak dat de zware middelen gewoon bij de drogisterij te koop zijn. “Tweederde van de mensen kunnen ook met een lichter medicijn toe. Mensen moeten niet meteen de allerzwaarste middelen kopen, de zogenaamde protonpompremmers. Wij zijn het met professor Weersma eens. Deze medicijnen moeten onder bewaking komen. Apothekers kijken altijd naar je dossier. Medicatiebewaking is van levensbelang voor patiënten.”
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ondersteunt het standpunt. “Maagzuurremmers kennen een aantal interacties met andere geneesmiddelen, zoals ontstollingsmiddelen. Wanneer maagzuurremmers bij de drogist gekocht worden, onttrekt zich dit aan het zicht van de apotheker, die dan geen medicatiebewaking kan uitvoeren. Dat is risicovol.”

Twee miljoen gebruikers
Nog steeds wordt er massaal gebruik gemaakt van maagzuurremmers terwijl bijwerkingen zich opstapelen:Nederland telt zo'n twee miljoen gebruikers van zogeheten protonpompremmers (ppi's), het zwaarste type maagzuurremmers. Het staat op nummer 4 in de top 10 van meest gebruikte medicijnen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!