Hummus wordt gemaakt van gemalen kikkererwten, citroen, tahine (ook wel sesampasta genoemd), knoflook en olie. Niemand weet precies hoe je het moet uitspreken: hummus, hoemoes of houmous? Ook de supermarkten weten niet hoe ze de kikkererwtenpasta moeten benoemen. Maar belangrijker natuurlijk: Welke moet je hebben?
Het testpanel
We laten drie deskundigen zes verschillende hummusmerken proeven en beoordelen. Het panel proeft de kikkererwtenpasta zonder dat ze weten welk merk ze voor zich hebben of wat er precies in zit.
Mumen al Azhar komt uit Syrië en heeft Syrisch
restaurant Sham
in Amsterdam.
En chefkok
Mounir Toub
is bekend van 24Kitchen en zijn kookboek ‘Mijn Arabische Keuken’.
Ze testen de volgende (supermarkt)merken hummus:
Flavours of the Sun (Aldi) 1,12 voor 200 gram Houmous (Jumbo) 1,89 voor 200 gram Hummus Naturel (AH) 2,00 voor 200 gram Baresa Houmous (Lidl) 1,12 voor 200 gram Maza Hoemoes (alg verkrijgbaar) 1,42 voor 200 gram Houmous Naturel (HEMA) 1,50 voor 150 gram Houmous Naturel (Plus) 2,00 voor 200 gram
De uitslag
De Houmous van Jumbo heeft volgens onze deskundige een zurige nasmaak. En ook de korrelige structuur werd niet erg gewaardeerd. De Flavours of the Sun van Aldi heeft een zacht mondgevoel en de Baresa Houmous van Lidl is net iets smeerbaarder. Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
1. MAZA (€1,49 200 gr) Eindcijfer: 9
2. LIDL (€1,12 200 gr) Eindcijfer: 8,7 3. ALDI (€1,12 200 gr) Eindcijfer: 8 4. PLUS (€2,00 200 gr) Eindcijfer: 4,7 5. HEMA (€1,50 150 gr) en AH (€2,- 200 gr) Eindcijfer: 4,3 6. JUMBO (€1,89 200 gr) Eindcijfer: 4
Zelf aan de slag? Bekijk hier het ultieme recept voor hummus en een instructievideo.