Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Grote twijfels over infraroodthermometers bij ingang bedrijven en winkels

24-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
532 keer bekeken
  •  
Er zijn grote twijfels over de betrouwbaarheid van honderden infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca hebben neergezet bij de ingang om coronapatiënten te weren. Patiënten met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden worden niet door deze meetsystemen tegengehouden. Volgens deskundigen bieden de apparaten schijnveiligheid. Een steekproef van Kassa in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigt dit.
Kassa ging op pad met een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU. Zij droeg een rectale mini-thermometer die zij real-time kon uitlezen. De studente had een lichaamstemperatuur van 38 graden door thermokleding te dragen en heel hard te fietsen naar de testlocaties. Deze lichaamstemperatuur door inspanning is een simulatie van de lichaamstemperatuur tijdens koorts. Zowel bij koorts als inspanning stijgt de temperatuur in de lichaamskern boven de 38 graden.
Samen met de studente bezochten we drie locaties waar verschillende veelgebruikte infraroodmeetsystemen bij de ingang staan. Het ene systeem meet de temperatuur van de traanbuis door middel van een camera. Het andere meet de temperatuur van de pols. En de derde meet de temperatuur van het voorhoofd. Geen van deze systemen gaf de juiste temperatuur aan. 
Ze gaven anderhalf tot bijna twee  graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. 
De geteste systemen worden inmiddels door honderden bedrijven en winkels gebruikt.  De FLIR Warmtebeeldcamera, waarmee de temperatuur van de traanbuis wordt gemeten door erin te kijken, wordt volgens de fabrikant Sensor BV inmiddels gebruikt door circa tachtig Nederlandse bedrijven en winkels, waaronder de groothandels van Calvin Klein en Tommy Hilfiger. 
De OTC-513-scanner van distributeur Fire Horse wordt gebruikt door 300 bedrijven waaronder museum Naturalis, Mc Donalds, het Mercure hotel in Amsterdam, restaurant Aan de Poel in Amstelveen en de Sligro. 

De Thermal Guard is een nieuw systeem op de markt en belooft de lichaamstemperatuur te meten en te controleren of iemand een mondkapje draagt. 

De bedrijven waren verrast over de uitkomst van de test en zeggen dat de apparaten naar tevredenheid functioneren. "Ze zijn niet feilloos, maar we hebben inmiddels al heel wat mensen tegengehouden met koorts. Het gaat er om dat we met zijn allen op een relaxte en veilige manier met elkaar om kunnen blijven gaan en daar dragen deze apparaten aan bij", aldus Roland Schoonen van Fire Horse Amsterdam. 
Volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU staat de infraroodmeetmethode in wetenschappelijke publicaties al langer ter discussie. "Je meet hiermee de huidtemperatuur en die is niet alleen afhankelijk van de temperatuur in de lichaamskern, maar ook van  de omgevingstemperatuur, luchtverplaatsing en zweet. Als je koorts hebt en je hebt hierdoor zweet op je voorhoofd, of je huid koelt af door de buitenlucht dan geeft de thermometer geen betrouwbare meting. De kerntemperatuur van het lichaam is het meest constant en die kun je het beste meten met een rectaal thermometer."
Het RIVM geeft aan dat temperaturen bij de ingang geen goede manier is om besmettingen op te pikken. "Iemand kan het systeem omzeilen en zijn lichaamstemperatuur verlagen door bijvoorbeeld flink paracetamol te slikken", aldus woordvoerder Coen Berends.
Meer over dit onderwerp zie je vanavond in Kassa: 19;05 bij BNNVARA op NPO 1.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor