Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grootste huurstijging in 30 jaar, Woonbond vreest voor 2025

04-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16651 keer bekeken
  •  
Rij huizen

Prijzen voor huurwoningen zijn in juli het hardst gestegen in meer dan 30 jaar tijd. Dat meldt het CBS. Mensen met een sociale huurwoning hebben de hoogste prijsverhoging gezien. De Woonbond vreest dat de prijs van sociale huurwoningen volgend jaar nog harder zal stijgen.

Vanaf 1 juli dit jaar mochten verhuurders in de sociale sector de huren tot 5,8 procent verhogen. Dit is hoger dan de afgelopen jaren en de belangrijkste reden voor de grote stijging, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden. Dit jaar is dat anders", legt hij uit. Mogelijk maken de huren volgens hem nu een inhaalslag. De regels gelden niet voor nieuwe huurcontracten.

Huurprijs sociale huurwoningen

De huurprijs van sociale huurwoningen zijn volgens het CBS het hardst gestegen. Woningcorporaties hebben 5,6 procent hogere huren gevraagd. Dat is bijna net zoveel als de maximale verhoging die de overheid heeft bepaald. Afgelopen jaren kregen huurders in de vrije sector juist de grootste prijsverhogingen. De overheid greep toen in met de wet betaalbare huur, waardoor huizen in het middensegment nu een maximale huurprijs hebben.

Woonbond hoopt op ingrijpen kabinet

Volgens de Woonbond komt de fikse toename doordat de huurprijzen in de sociale sector verhoogd mogen worden dat gelijk staat aan de gemiddelde loonstijging. De bond vreest dat de huur volgend jaar met 6,6 procent verhoogd wordt als het kabinet niet ingrijpt.

"Zonder ingrijpen zakken huurders in 2025 door het ijs", zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. Hij geeft aan dat het matigen van de huurverhoging niet alleen goed zou zijn voor huurders, maar ook verstandig voor het kabinet, gelet op de overheidsuitgaven. "Een deel van de huurverhoging wordt bij armere huurders vergoed door de huurtoeslag en leidt dus tot hogere uitgaven uit de schatkist. Zo betalen huurders en de overheid voor de hoge huurstijgingen." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!