Mensen die de betaaldienst Apple Pay op hun Apple Watch gebruiken lopen risico veel geld kwijt te raken als een dief er met hun slimme horloge vandoor gaat. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond. Met het aanpassen van een instelling kan veel leed worden bespaard.
Met de betaaldienst Apple Pay kan het horloge worden gebruikt als betaalmiddel. In winkels kan op deze manier contactloos worden betaald. Anders dan betaalpassen met dezelfde functionaliteit, kan er met de Apple Watch tot wel 2500 euro per dag worden afgerekend zonder een pincode te hoeven invoeren.
Dieven die op een slinkse wijze het horloge in handen weten te krijgen, hebben ook geen code nodig. De Apple Watch vergrendelt zodra het geen pols detecteert, maar als de dief het apparaat omdoet en zich binnen 10 meter van het slachtoffer begeeft, kan het alsnog misgaan. Met het ontgrendelen van de iPhone kan er weer met het horloge worden betaald. Sterker nog; zo lang het slachtoffer Apple Pay niet blokkeert, kan de dief de hele dag zijn gang gaan, zelfs buiten de eerder vereiste 10 meter.
Momenteel zijn er vier Nederlandse banken die Apple Pay aanbieden. De betaallimieten bij het gebruik van Apple Pay verschillen per bank. Bij drie van de vier banken geldt de limiet dat je zelf hebt ingesteld. Alleen bij ING is dat niet aanpasbaar. Heb je zelf niets ingesteld, dan heeft iedere bank een standaardlimiet. Tot dat bedrag kan dus, nogmaals, zonder pincode worden betaald.
Om te voorkomen dat dieven op deze manier te werk kunnen gaan, adviseert de Consumentenbond om de standaardinstelling ‘ontgrendel met iPhone’ uit te schakelen. Als het horloge van pols wisselt, moet dan op het horloge een toegangscode worden ingevoerd voordat deze te gebruiken is. Verder raadt de bond aan direct de bank te bellen om betalen via de smartwatch te blokkeren.
Bron: Consumentenbond, Rabobank, ING, ABN AMRO, Bunq
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!