Groep wetenschappers: Vlees moet duurder worden, groente goedkoper
09-06-2021
•
leestijd 1 minuten
•
1806 keer bekeken
•
Vlees zou elk jaar 1 tot 3 procent duurder moeten worden. Dat schrijven een groep wetenschappers en milieuclubs in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook zou de btw op groente en fruit omlaag moeten: van 9 naar 5 procent.
Volgens de schrijvers, onder wie D66-prominent Jan Terlouw, is dat nodig om de klimaatdoelen te halen. Op dit moment komt 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland van de veehouderij. Het verhogen van de vleesprijs zal de consumptie van vlees in 2030 met circa 50 procent verlagen, van 45,3 kg per persoon (2019) naar 23,1 kg", zeggen de wetenschappers.
Opbrengst
Volgens berekeningen van de groep zou de verhoging van de vleesprijs jaarlijks ruim 1 miljard euro opleveren. "Een deel van de opbrengst van een hogere vleesprijs (450 tot 600 miljoen euro per jaar) kan besteed worden aan subsidies voor boeren om milieu-, natuur-, klimaat- en diervriendelijke maatregelen te nemen."
De brief is ondertekend door wetenschappers van onder meer de universiteiten van Wageningen, Groningen en Amsterdam. ANP