Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groen licht voor wet digitaal auteursrecht

26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inloggen wachtwoord privacy vingerafdruk toetsenbord 930 520
Internetplatforms als YouTube en Facebook worden aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers online zetten. Het Europees Parlement heeft dinsdag groen licht gegeven (348 tegen 274) voor deze aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk.
De omstreden wetswijziging waarover in februari een politiek akkoord werd gesloten moet internetdiensten ertoe aanzetten de makers van creatief werk te belonen. Tegenstanders vrezen dat de platforms hiervoor geautomatiseerde ‘uploadfilters’ gaan optuigen die ook onbeschermd materiaal tegenhouden.

Onvrijer

Het internet zou hierdoor onvrijer worden. Bijvoorbeeld het uploaden van vakantiefoto’s waar muziek onder is gezet zou zomaar kunnen worden geblokkeerd, denken tegenstanders waaronder consumentenorganisaties.

Positief

Muzikanten en andere creatievelingen zijn over het algemeen positief. Dat geldt ook voor uitgevers. Zij krijgen het recht om te onderhandelen over vergoedingen voor korte delen van nieuwsberichten die bijvoorbeeld Google News online zet. Ook journalisten zouden daarvan moeten profiteren.

Europarlementariërs

Europarlementariërs van PvdA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren stemden tegen. Het CDA wil de ,,roofbouw'' van techgiganten stoppen en stemde voor. De SP onthield zich van stemming.
Caroline Nagtegaal (VVD): ,,Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle content vooraf moet worden gescreend waardoor censuur kan ontstaan en zadelt kleine bedrijven op met dure uploadfilters.'' Kati Piri (PvdA): ,,Algoritmen moeten niet de poortwachter van onze online content worden.''

Onevenwichtig

Nederland en vier andere EU-landen vinden de wet onevenwichtig, maar dat bleek vorige maand te weinig om het voorstel tegen te houden. Zij vinden net als Google dat er veel juridische onduidelijkheden zijn. De EU-lidstaten geven naar verwachting binnenkort formeel goedkeuring. Zij hebben daarna twee jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!