Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groeiend woningtekort wordt alleen maar groter door val kabinet

  •  
17-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1501 keer bekeken
  •  
nieuwbouw huis 1127

Nu het kabinet is gevallen vrezen huizenkopers, bouwbedrijven en corporaties dat de toch al stroeve woningbouw compleet stil gaat vullen nu het kabinet is gevallen. wetgeving die de huizenmarkt vlot moeten trekken blijft nu mogelijk op de plank liggen, schrijft Nu.nl.

Tekort aan huizen

Door een groot tekort aan huizen staat de woningmarkt flink onder druk. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar stijgt. Nieuwe huizen bouwen is daarom het devies. Maar dat wil niet vlotten, door knellende stikstofregels en gebrek aan geschikte locaties.

Dat kan de komende tijd nog erger worden, vreest onder meer Vereniging Eigen Huis (VEH). Het kabinet is nu demissionair, wat betekent dat het alleen lopende zaken mag afhandelen. Nieuwe wetten, zeker als er veel discussie over is, komen pas aan bod als er een nieuw kabinet zit. En dat is waarschijnlijk pas volgend jaar.

Groter dan gedacht

Deze week werd duidelijk dat het woningprobleem nog groter is dan eerder gedacht. Volgens onderzoekers zijn de komende acht jaar 110.000 huizen meer nodig dan waar het kabinet vanuit ging.

Dit komt doordat ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen en door de komst van migranten. Verder speelt mee dat we met steeds minder mensen in één huis wonen, waardoor meer woningen nodig zijn.

Plannen zijn er genoeg

Aan plannen geen gebrek. De Jonge sloot met provincies Woondeals, die moeten zorgen voor 900.000 nieuwe huizen tot 2030. "De minister heeft ambitieuze plannen om veel te bouwen. Maar de laatste tijd zien we dat er juist minder wordt gebouwd", zegt Hans André de la Porte van de VEH. "Verdere vertraging kunnen we ons echt niet veroorloven."

Een van de wetten die mogelijk op de plank blijft liggen, is de regiewet. Daarmee wil De Jonge het besluit voor het laten doorgaan van een bouwproject naar zich toe trekken. Nu is het vaak de gemeente die erover beslist. En 'bij gemeenten wordt vaak eindeloos gepraat over projecten voordat er iets gebeurt. Met de regiewet moet dat sneller gaan', legt de la Porte uit.

Bron: Nu.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor