Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

‘Greenwashing’ van stroom

19-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
797 keer bekeken
  •  
Per abuis wordt de naam van de medewerker van Milieu Centraal verkeerd getoond. Dit hoort Mariken Stolk te zijn. Lara Peters is een collega.

Hoe kan het toch dat er in Nederland zoveel groene stroom wordt geconsumeerd, terwijl er in werkelijkheid maar weinig duurzame elektriciteit wordt geproduceerd?

Groene stroom is uit windenergie, zonne-energie, biomassa of waterkracht opgewekte elektriciteit. Dit draagt bij aan de duurzame transitie. 69 procent van de Nederlandse consumenten heeft een groene stroom contract bij een energieleverancier.

Honderd procent groene stroom

Een aantal energiemaatschappijen pretenderen honderd procent groene stroom te leveren. Ze doen hele mooie claims over hoe groen en natuurlijk hun stroom is. Hoe kan dit als er in 2017 maar 14,9 procent groene stroom in Nederland geproduceerd wordt? Niet alle groene stroom is wat het lijkt.

Juridisch trucje

Zo kan het zijn dat de groene stroom die je als Nederlandse consument hebt een certificaat heeft die een bedrijf in het buitenland koopt. Een juridisch trucje waarmee grijze stroom groen wordt gemaakt. De stroom was er al en draagt volgens Greenpeace niet bij aan een duurzame transitie, geeft Dewi Zloch van Greenpeace aan. “Ze investeren niet in windmolens en zonnepanelen.”

Stroomranglijst

Greenpeace maakte samen met de Consumentenbond, Wise en Natuur & Milieu een stroomranglijst waarin ze energiemaatschappijen met elkaar vergelijken op wat ze inkopen en leveren en waar ze in investeren. Veel bedrijven roepen dat ze groene energie verkopen terwijl ze onderaan dit lijstje staan en dus niet bijdragen aan groene omslag.

Grijze stroom kopen onder groene label

Dewi Zloch van Greenpeace: “Bedrijven die onderaan de lijst staan zijn aan de achterkant heel erg grijs, maar roepen aan de voorkant roepen dat ze groen zijn. Zij zijn aan het ‘greenwashen’.” Als consument denk je zo dat je een duurzaam product koopt dat bijdraagt aan de klimaatcrisis, maar in de werkelijkheid verandert er niet zoveel. “Deze energiemaatschappijen investeren zelf te weinig in duurzame energie en dit draagt niet of onvoldoende bij aan de duurzame energie-transitie,” aldus Zloch.

Energie-Nederland

Volgens de branchevereniging van de Nederlandse energiemaatschappijen Energie-Nederland doen Nederlandse energiemaatschappijen juist wel heel veel om te investeren in een duurzame stroom: “Mede door overheidsstimulering van de duurzame opwek van elektriciteit (de SDE+-regeling) is er een enorme inhaalslag gaande. Energiebedrijven, verenigd in Energie-Nederland, blijven de komende jaren grootschalig investeren in duurzaam opgewekte elektriciteit, waardoor we van 16% nu groeien naar 75% duurzaam opgewekte elektriciteit in 2050. Aan deze enorme opgave hebben de energiebedrijven zich gecommitteerd in het Klimaatakkoord. Alom wordt erkend dat de energiesector hiermee lef toont en verantwoordelijkheid neemt.” De volledige reactie van Energie-Nederland vind je hieronder.

Essent

Essent geeft aan sinds eind 2017 te zijn gaan investeren in Europese wind. Kassa baseert zich op onderzoek uit 2017. Volgens Essent doet het bedrijf het sindsdien een stuk beter en is het te kort door de bocht om Essent en Energiedirect weg te zetten als partijen die weinig investeren in duurzame energie. Ze doen nu veel meer, zeggen ze. De volledige reactie van Essent is hieronder te lezen.

Ene bedrijf groener dan andere

Uit de stroomranglijst komt naar voren dat het wel degelijk uitmaakt bij welk bedrijf je groene stroom koopt en welk contract je neemt. De ene leverancier produceert zijn stroom ‘groener’ dan het andere, koopt de stroom ‘groener’ in of doet meer investeringen in toekomstige ‘groene’ productie.

Onderaan de Europese groene ladder

In Nederland wordt namelijk maar 6,6 procent van de duurzame stroom opgewekt. Nederland staat samen met Luxemburg namelijk onderaan de ladder van Europa van hoeveel duurzame stroom we opwekken. Mariken Stolk van Milieu Centraal suggereert om vooral zelf energie op te wekken met zonnepanelen of om te investeren in een deel van een windmolen- of zonnepanelenpark. Ook daar is er een goed rendement te behalen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor