Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Gooi nooit meer onnodig voedsel weg!

28-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
thumb_tht-datum.jpg
Wat zou u doen als u in uw keukenkast potten en pakken vindt die over de datum zijn? Grote kans dat u, net als 48 % van de Nederlanders, de spullen direct in de vuilnisbak gooit. De vraag of het nog eetbaar zou kunnen zijn wordt niet gesteld want: de datum is heilig! Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel mensen producten na afloop van de tht (ten minste houdbaar tot) datum weggooien, terwijl dit vaak niet nodig is. 
Wat is de tht-datum precies? 
Met de tht-datum geeft de fabrikant aan tot welke datum hij de houdbaarheid van een product tenminste kan garanderen. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar het is daarna nog steeds geschikt voor consumptie. De tht-datum is niet te verwarren met de tgt-datum. Met de vermelding "te gebruiken tot" geeft de fabrikant de uiterste consumptiedatum aan. De consument dient het product op zijn laatst op die dag te consumeren, daarna is het niet meer te geschikt voor consumptie.
Misverstanden over tht-datum
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het verstrijken van de tht-datum geen consequenties voor de voedselveiligheid. Het product kan nog steeds veilig genuttigd worden. De smaak kan na verstrijken van die datum wel minder lekker worden. Helaas is de manier waarop houdbaarheidsdata op verpakkingen staan vaak onduidelijk of zelfs onleesbaar. De ene keer gaat het om een dringend advies het product na die datum niet meer te gebruiken (te gebruiken tot, tgt), terwijl de datum de andere keer slechts aangeeft wanneer misschien de kwaliteit, maar niet de voedselveiligheid achteruit gaat (ten minste houdbaar tot, tht).
Verlopen voedsel vaak nog geschikt voor consumptie
Veel mensen zijn bang dat ze ziek zullen worden als zij voedsel eten waarvan de tht-datum is verstreken. Brecht ging voor Kassa Groen onderzoeken waar deze vrees eigenlijk vandaan komt. Zij bezocht een fabriek om te kijken hoe de houdbaarheid van witte bonen wordt bepaald. Ook ging zij met voedselveiligheidspecialist Ijsbrand Velzenboer op stap om zelf enkele oude producten te proeven. Hij adviseert om bij verlopen producten even na te denken, te ruiken en te kijken. Vaak blijken producten dan nog prima geschikt voor consumptie, zeker als de verpakking nog in originele staat is. Brecht neemt de proef op de som!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor