Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Goedkoop met de trein? De do’s en don’ts van online boeken
17-12-2019
•
leestijd 4 minuten
•
2012 keer bekeken
•
De kerstvakantie staat alweer voor de deur en de lastminute-aanbiedingen vliegen je in deze tijd om de oren. Maar als je – in het licht van goede voornemens – in 2020 eens met de trein weg wilt gaan, loont het juist vaak om zo vroeg mogelijk te boeken. Wat kun je nog meer doen om goedkoop de trein te pakken? Kassa geeft vijf tips.
1. Boek je reis zo vroeg mogelijk
Waar vliegtuigmaatschappijen regelmatig met lastminutes stunten, is dat bij treinreizen vaak niet mogelijk. Sterker nog, hoe langer je wacht, hoe duurder het is. Het ontbreken van lastminute-aanbiedingen heeft te maken met het feit dat een reis naar bijvoorbeeld Wenen bestaat uit losse trajecten van verschillende vervoerders. Die rekenen allen hun eigen tarief.
Hessel Koster, woordvoerder van NS International, legt uit dat het belangrijk is om deze losse reizen qua tarieven meer op elkaar af te stemmen. “Met een doorgaand tarief op verre bestemmingen wordt het voor de reiziger aantrekkelijker om met de trein te reizen. We werken er hard aan om komend jaar voor alle reizen tot zevenhonderd kilometer één tarief per volledig traject te hebben.” Of er dan met lastminutes gestunt kan worden, ligt aan de samenwerking met andere vervoerders. Die zal de komende jaren ook intensiever worden, zegt Koster.
Boeken voor de bestemmingen Parijs en Brussel is mogelijk vanaf vier maanden voor vertrek en voor Duitse bestemmingen en Londen vanaf zes maanden van tevoren.
2. Vergelijk de prijzen
Eerder toonde Kassa aan dat het goedkoper was om een treinreis op te splitsen en bij verschillende vervoerders te boeken in plaats van in één keer bij bijvoorbeeld NS International. Dat is nu voor de kortere afstanden (België, Duitsland en Parijs) niet meer het geval. Voor verre reizen is het volgens Hildebrand van Kuyeren van treinreiziger.nl wél handig om naar andere vervoerders te kijken. “Naar Tsjechië ben je bij de Tsjechische spoorwegen vaak goedkoper uit, zeker bij lastminutes”, legt hij uit. “Het kan zelfs zo zijn dat je voor een lastminute naar Berlijn goedkoper uit bent met een Tsjechisch kaartje met Praag als eindbestemming.”
Er is momenteel geen optie om de prijzen van internationale treintickets in één overzicht met elkaar te vergelijken. Wel zijn er websites die een aanbod hebben van verschillende vervoerders. Let er wel op dat deze websites niet altijd de goedkoopste optie bieden vanwege het selecte aanbod van aangesloten vervoerders of door technische beperkingen. Van Kuyeren merkt daarbij wel op dat het boeken bij deze websites meer zekerheid kan geven bij treinuitval. “Je kunt dan een beroep doen op de organisatie waar je hebt geboekt en daar eventueel je geld terugvragen.”
3. Splits je reis buiten Nederland niet op
Indien je reist naar verre bestemmingen adviseert van Kuyeren om de reis niet meer dan nodig op te splitsen. “Je kunt door op te splitsen soms wel een tientje besparen, maar dan kan je in de problemen komen als een van de treinen vertraging heeft. Vaak moet je dan een geheel nieuw ticket (of meerdere) voor de vervolgreis aanschaffen. Dat komt omdat voor snelle treinen een ticket alleen geldig is voor een specifieke rit.” Dit geldt overigens niet voor regionale treinen in België en Duitsland. Je kunt dan de hele dag treinen richting je bestemming nemen zonder daar extra geld voor te hoeven neertellen.
Een speciaal treinticket waarmee je dit Belgische model op heel Europa kan toepassen, is die van Interrail. Het geldt als alternatief voor wie niet vast wil zitten aan bepaalde treinen. Met zo’n ticket betaal je namelijk een vaste prijs en kun je binnen een bepaalde periode gebruik maken van alle treinen die je richting je Europese bestemming brengen. Let er wel op dat niet alle spoorwegmaatschappijen zijn aangesloten bij de aanbieder. Ook zijn reserveringen nodig voor de meeste hogesnelheidslijnen en nachttreinen, wat bovendien de reisopties beperkt.
4. Koop tickets in de automaat bij grensstations
Een bijzondere manier om geld te besparen op je treinticket naar Duitsland is het aanschaffen van je ticket bij de kaartautomaat vlakbij de grens. “In bijvoorbeeld Venlo, Arnhem en Enschede heb je automaten staan van de Duitse nationale vervoerder. Vaak zijn treinkaartjes daar goedkoper dan de internetprijzen. Dat komt omdat die niet variabel zijn”, aldus van Kuyeren. Wel moet daarbij rekening worden gehouden met de reis naar het grensstation toe en is het afwegen of het voordeel de extra moeite waard is. De kaartjes die je bij het grensstation koopt zijn uitsluitend geldig bij de regionale treinen. Wel is het handig dat deze tickets niet gebonden zijn aan een specifieke trein.
5. Mijd overdag reizen en in het weekend
Tot slot is reizen in het weekend vaak duurder dan doordeweeks. Ook geldt dat treinritten die erg vroeg in de ochtend, laat in de avond of ‘s nachts plaatsvinden over het algemeen goedkoper zijn. Buiten de spits reizen heeft ook een ander voordeel. Het is dan namelijk minder druk.
Bronnen: NS International, Thalys, Deutsche Bahn, Eurostar, Interrail, Treinreiziger.nl