Sommige GGD's kunnen huisartsen niet informeren wanneer een van hun patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen voor het delen van de uitslag met de huisarts en om de gegevens van de huisarts te achterhalen.
Dit komt naar voren in een brief van 14 oktober, dat NRC in het bezit heeft, van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de aanbieders van acute zorg in de provincies Noord-Holland en Flevoland.
Huisartsen zijn er verbaasd en verbolgen over, waaronder Stella Zonneveld, die de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt bij acute zorg: "We moeten echt weten wie er besmet is. We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is. Het scheelt ook langdurige ziekenhuisopnames en IC-opnames als je er vroeg bij bent. Probleem bij corona is, dat patiënten eerst vaak niet voelen dat ze te weinig zuurstof hebben. Dat kun je wél constateren door de zuurstofsaturatie te meten (in het bloed) en de snelheid van de ademhaling."
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!