Onderzoek: risico asbest-straalgrit zeer klein
07-11-2018
• leestijd 1 minuten
Werknemers en omwonenden liepen een zeer klein gezondheidsrisico door gebruik van straalgrit dat met asbest was verontreinigd. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke organisatie TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Straalgrit wordt gebruikt om harde oppervlakken te reinigen.
De zogenoemde dagelijkse grenswaarde voor asbest werd voor sommige werknemersgroepen weliswaar overschreden. Maar door de korte periode waarin blootstelling heeft plaatsgevonden blijft het totale gezondheidsrisico beperkt. Voor omwonenden van straalprojecten is door de korte duur van de blootstelling het gezondheidsrisico zelfs zeer beperkt.
Blootstelling aan asbest
In oktober vorig jaar bleek dat er straalgrit is gebruikt dat met asbest was vervuild. De verontreinigde partij is ongeveer drie maanden in de handel geweest. De kans dat blootstelling aan asbest schade brengt aan de gezondheid, hangt af van duur en hoogte van de blootstelling. TNO onderzocht hoe het verontreinigde straalgrit is gebruikt, en hoeveel vezels daarbij ingeademd zouden kunnen zijn.
Enorme schade
De schade die honderden bedrijven door de straalgrit-verontreiniging hebben geleden is enorm, zegt OnderhoudNL in een reactie. De ondernemersorganisatie van onderhoudsbedrijven stelt Sibelco (het oude Eurogrit) aansprakelijk voor de geleden schade. Het grit komt van materiaal uit kolencentrales in Oekraïne.
Massaclaim
OnderhoudNL is blij dat TNO en RIVM hebben vastgesteld dat de blootstelling van werknemers en omwonenden meevalt, maar bereidt namens gedupeerde metaalconserveringsbedrijven een massaclaim tegen Sibelco/Eurogrit voor.
Bronnen: ANP/ de Rijksoverheid