Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Gezondheidsapps niet blind te vertrouwen’

30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hartslagmonitor 1127
Mensen die gebruikmaken van gezondheidsapps moeten die niet blind vertrouwen. Dat adviseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). De waarschuwing geldt ook voor draagbare apparaten (wearables) die de gezondheid bijhouden. De digitale hulpmiddelen winnen steeds meer aan populariteit.
De apps en apparaten worden gebruikt om bijvoorbeeld de hartslag te meten, een betere gezondheid te stimuleren en zo ziekte te voorkomen. Dat kan tot een kostenbesparing in de zorg leiden, stelt de CEG.

Onbetrouwbare metingen

Maar omdat bijvoorbeeld de overheid het gebruik van de digitale hulpmiddelen stimuleert, kan de indruk ontstaan dat ze betrouwbaar zijn. Dat is volgens de CEG lang niet bij alle apps en wearables het geval. Zo zouden er onbetrouwbare metingen plaatsvinden en laat de kwaliteit soms te wensen over. Gebruikers kunnen op die manier ten onrechte worden gerustgesteld en dat kan zelfs leiden tot gezondheidsschade, aldus de CEG.

Kwaliteitskeurmerk

Het gevaar zit ook in het omgekeerde: mensen die langs de dokter gaan omdat de app iets verkeerds aangeeft. De apps zouden daarnaast niet zijn toegespitst op mensen die minder goed met digitale apparaten kunnen omgaan. De overheid zou zich daarom volgens het CEG terughoudend moeten opstellen. Daarnaast lijkt het de organisatie een goed idee om een kwaliteitskeurmerk in te voeren waarbij wordt gekeken naar toegankelijkheid en gebruiksgemak. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!