Na het overleven van een hartaanval worden vaak verschillende medicijnen voorgeschreven. Dit is belangrijk, maar ook gezond eten helpt tegen een dreigend tweede infarct, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen University & Research waar Trouw over bericht.
Vier jaar lang bestudeerde voedingswetenschapper Esther Cruijsen (29) de medische data van mensen die met hartproblemen in het ziekenhuis belandden. En belangrijk: er ook weer uitkwamen. "Die groep groeit", vertelt ze. "Acute hulpverlening is steeds beter, een hartinfarct is voor velen niet het einde."
Het is volgens Cruijsen eerder een nieuw begin. Na een hartinfarct gaat de pillendoos van artsen open, allerlei medicatie moet het levensperspectief van de patiënt oplappen. Zo wordt het verhoogde risico op een tweede infarct en vroegtijdig sterven gedempt. "Een belangrijk inzicht is dat gezonde voeding en leefstijl daaraan flink bijdraagt", zegt Cruijsen.
Analyses, grafieken en onderzoek over tienduizenden hartpatiënten laten zien: veel groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen eten houdt de patiënt na een infarct beter op de been. Minderen met rood en bewerkt vlees, zout en suikers eten helpt ook.
Zo'n gezonder voedingspatroon, beschrijft Cruijsen in haar onderzoek, krikt de levensverwachting op. Ze keek daarbij naar de gunstige effecten van voeding, rekening houdend met geslacht, leeftijd, medicatie, alcohol en roken. "Zeker na een hartinfarct is gezonder eten zinvol, het is nooit te laat", vat ze haar conclusie samen.
Het is volgens Cruijsens geen ramp om af en toe iets ongezonds te eten: "Af en toe een stuk taart eten of zo is gewoon normaal. Anders houden mensen het ook niet vol. Waar het om gaat, is een gebalanceerd voedingspatroon."
Trouw, ANP
Klein, kort door de bocht: in het algemeen verhaal. Er zullen mensen baat bij hebben, misschien. Mijn man, nooit roken, drinken, cricket coach, kreeg 4 open hartoperaties. Met de daarbij "behorende" medicatie + bloedverdunners. De eerste operatie zal ik nooit vergeten: in de Klokkenberg, Breda. De chirurg stonk naar rook en alcohol. Die was uit nest gebeld. Operatie, toentertijd nog 13 uur durend (1984) werd geslaagd genoemd. 5 Dagen daarna: weer een. Weer operatie. Geen revalidatie. Was er toentertijd nog niet. Eten kwam uit de "algemene keuken". Patat, frikadellen en noem het maar op. (Restaurant De Vette Hap noemde ik het). Kortom, dit "grapje heeft hij 4 keer mee mogen maken. Thuis at hij zo gezond als mogelijk. Wat we al gewend waren. Ik ben zelf wel gaan denken dat het ook aan de genen lag/ligt: ondanks dat sportieve leven kreeg hij daarnaast lever, darm en blaaskanker. "Rood vlees" kwam sowieso niet voor op zijn lijstje: typisch een Engelsman die well done wilde. Meestal vis. Waarvan we toen nog dachten dat het gezond was. Officieel is hij overleden aan een longontsteking. En een toevoeging: "mijn familie" is echt oud geworden. 90 Was de jongste, de rest over de 100. Die "oudste" at de laatste 5 jaar van zijn leven alleen maar bruin brood met kaas, dag, in, dag uit. Denk dat het absoluut persoonlijk is, overleven hartaanval.
Rood vlees is niet voor de benaming hoe men het klaarmaakt maar van welk dier het afkomstig is, bij rood vlees moet je denken aan rund- en varkensvlees.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
Ik denk als ze de hoge BTW op gezond eten zouden verlagen dat meer mensen gezond eten konden kopen. Als ik lees dat kindertjes met een lege maag en zonder fruit naar school moeten . Dan moeten de dames en heren daar in Den Haag maar eens gaan denken aan het verlagen van de BTW !!! En niet alleen maar over vergaderen maar aanpakken !!!