'Gerecyclede' medicijnen kunnen markt niet op: te goedkoop
13-08-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1588 keer bekeken
•
Medicijnen die geschikt blijken voor een andere ziekte als waarvoor ze gemaakt zijn, komen in sommige gevallen toch niet op de markt. De prijs van die veelbelovende geneesmiddelen is namelijk te laag, schrijft De Volkskrant.
Sommige medicijnen die niet goed blijken te werken voor een bepaalde ziekte, kunnen wel geschikt zijn voor een andere aandoening. Zo'n medicijn is zeer voordelig, want ze zijn al een keertje getest op veiligheid. Bovendien zit er geen patent op, wat ze goedkoper maakt.
Dat laatste lijkt ook gelijk het probleem te zijn van medicijnen met een tweede leven: ze zijn zó goedkoop dat de investeerders het bedrag niet terug kunnen verdienen.
Jichtmedicijn
Eén van de voorbeelden is een onderzoek waaruit blijkt dat colchicine (een medicijn tegen jicht) bij risicopatenten het risico op hart en vaatziekten kan verkleinen. Dat onderzoek was deels gefinancierd door een partner van het ministerie van Volksgezondheid.
Daarnaast investeerden Nederlandse farmabedrijven 4 miljard euro in het onderzoek. Zij horen nu dat ze voor het medicijn 3 euro per patiënt per maand krijgen. Veel te weinig om de investering mee terug te verdienen, zeggen de investeerders.
Duurder maken
Ze willen dat het medicijn tijdelijk duurder wordt, zodat ze hun investering terugverdienen. Maar daar gaat het ministerie van Volksgezondheid niet in mee; een medicijn mag voor de ene patiënt niet duurder zijn dan voor de andere.
De farmabedrijven willen nu niet meebetalen aan de registratie van van het medicijn. Ook nieuw onderzoek wordt vooralsnog niet gefinancierd. ‘We hoeven geen enorme winst te maken", zegt Guido van der Aar, directeur van investeerder Disphar. "Maar als we na een succes onze investeringen niet eens kunnen terugverdienen, dan houdt het op."