Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Genoeg water, maar problemen bij distributie

11-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
water zee meer regen druppel 1127
Met deze warmte verbruiken mensen meer water dan normaal: het verbruik ligt nu zo'n 15 tot 50 procent boven het gemiddelde. Van een tekort aan water zal er echter niet snel sprake zijn: de tien waterbedrijven in Nederland kunnen blijven leveren. Toch kan de consument wel iets van de enorme vraag merken: er is namelijk een lagere waterdruk. Dat vertelt een woordvoerder van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin), belangenbehartiger van de waterbedrijven, aan FD.
Dat de vraag naar water hoog is, klopt volgens de woordvoerder van Vewin. Toch is er nog geen record gebroken. De woordvoerder denkt dat het hoge waterverbruik verder te maken heeft met het grote aantal thuisblijvers en toeristen in deze periode. Grote pieken zijn daarom geen rariteit. Ook met Pinksteren en Hemelvaart waren pieken in het waterverbruik te zien. Ook toen was het mooi weer en zat iedereen thuis, stelt de woordvoerder.

Verzoek aan consument: verbruik minder water

Bij Vitens, de grootste waterleverancier, sneuvelde vrijdag wel een record. Het bedrijf heeft nog nooit eerder zo'n grote vraag op een dag gezien. Het verbruik lag op die dag 42 procent boven normaal. Het hoge waterverbruik leidde niet tot problemen volgens Vitens. Het bedrijf kon blijven leveren, zonder drukverlaging. Wel verzocht het bedrijf de consument om minder water te gebruiken. Aan dat verzoek gaven genoeg consumenten gehoor, want na vrijdag werden er geen records meer gebroken.

Vitens heeft honderd productielocaties verdeeld over vijf provincies. In sommige wingebieden kan het moeilijk worden om genoeg water op te pompen, bijvoorbeeld in zandgronden, die niet veel water kunnen vasthouden. Doordat de locaties onderling verbonden zijn zal de consument echter nooit geconfronteerd worden met een lege kraan.

Vergunningenprobleem bij oppompen water

De grote vraag naar water brengt een vergunningenprobleem waarmee waterbedrijven die hun water uit te grond halen soms mee worstelen meer aan het licht. Op dit moment mogen waterbedrijven niet meer water uit een bron oppompen dan volgens de vergunning is toegelaten. Het lijkt Vitens een goed plan om de waterwingebieden met de daarbij horende vergunningen te herschikken. Zo zou er water gepompt kunnen worden waar er genoeg water in de grond zit en getransporteerd kunnen worden naar gebieden waar minder water in de grond aanwezig is. Daarbij zou dan ook moeten worden gekeken naar andere grondwatergebruikers, zoals boeren en de industrie.

Drinkwater uit bodem en oppervlaktewater

Circa 60 procent van het Nederlandse drinkwater komt uit de bodem. De rest van het water is oppervlaktewater dat uit meren en rivieren wordt gehaald. Puur Water & Natuur (PWN) verwerkt alleen oppervlaktewater tot drinkwater. Dit bedrijf tapt bij Andijk water uit het IJsselmeer af en zuivert dit vervolgens in de Noord-Hollandse duinen om het water vervolgens in de provincie Noord-Holland te leveren. Op warme dagen verdampt er meer water in het meer dan normaal. Toch is dat volgens een woordvoerder van PWN niet echt van invloed. Ook dit bedrijf kon aan de 40 procent hoger liggende vraag de afgelopen dagen zonder probleem voldoen.
Toch vraagt ook dit bedrijf aan de consument om de kraan niet te snel open te draaien. Niet omdat er dan geen water meer zou zijn, maar omdat het leidingennet de vraag niet aankan. Het risico van de huidige hoge vraag is hierdoor in de eerste plaats een distributierisico. Hierop kunnen waterbedrijven reageren door de druk op de waterleiding tijdelijk te verminderen. Waterbedrijven blijven hiermee wel aan de leveringsplicht voldoen. 
Bron: FD
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor