Steeds meer mensen maken gebruik van een zorgverzekering via de gemeente. In 2017 sloten 710.000 een gemeentepolis af, dat zijn er 70.000 meer dan het voorgaande jaar. Bij de meeste gemeentes kun je kiezen uit verschillende pakketten. De premies van deze pakketten variëren. In het goedkoopste pakket zitten gemiddeld 12 fysiotherapiebehandelingen en rond de 315 euro aan tandartsvergoeding. Het duurste pakket dekt gemiddeld 24 bezoeken aan de fysiotherapeut en 565 euro aan tandzorg.
Grote verschillen
Vergelijkingssite
Zorgkiezer.nl
zette voor Kassa de duurste en goedkoopste pakketten van de 30 grootste gemeentes naast elkaar. Bij de goedkoopste pakketten is gekeken naar polissen waar zowel tandartskosten als fysiotherapie in zitten.
Uit deze vergelijking blijkt dat er veel verschil zit tussen de verzekeringen die aangeboden worden aan minima. Zo kost het uitgebreide pakket in Amersfoort 193,27 euro per maand, terwijl je in Alphen aan den Rijn een uitgebreid pakket afsluit voor 120,25 euro per maand. Het verschil tussen deze twee polissen is vooral het meeverzekeren van het eigen risico.
Dit zijn de top 3 duurste en goedkoopste gemeentes, gekeken naar de goedkoopste pakketten:
Dit zijn de top 3 duurste en goedkoopste gemeentes, gekeken naar de duurste pakketten:
Een voorbeeld van de grote verschillen is zichtbaar als je de duurste polissen van de gemeentes Apeldoorn en Amersfoort naast elkaar zet. De pakketten hebben dezelfde dekking, maar in Apeldoorn ben je per maand zo’n 20 euro goedkoper uit. Op jaarbasis is dit bijna 240 euro.
Volgens Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer, komen de verschillen in prijs komt door de collectieve korting die de verzekeraars bieden en het bedrag dat de gemeente zelf bijdraagt. Opvallend zijn de grote verschillen tussen deze kortingen en de gemeentelijke bijdrages.
Niet altijd voordelig
Deze gemeentelijke zorgverzekeringen lang niet voor iedereen voordelig. Het is bij geen van de 30 onderzochte gemeentes mogelijk om alleen een basispakket af te sluiten. Er moet altijd voor een aanvullend pakket gekozen worden. Omdat ze voor een brede groep mensen zijn samengesteld, proberen ze zoveel mogelijk (soorten) zorg te dekken. Daarom zijn ze vrij duur.
Daarnaast wordt bij sommige polissen het eigen risico meeverzekerd. Je betaalt in dit geval het eigen risico per maand in termijnen af. Zo worden de kosten gespreid, en hoeft het bedrag van 385 euro niet in één keer opgehoest te worden. Als je je eigen risico niet opmaakt, krijg je dit echter aan het einde van het jaar niet terug. Dit is dus alleen handig als je van tevoren weet dat je zorgkosten krijgt.
Dit geldt ook voor Wouter uit Rotterdam. Hij heeft momenteel het VGZ Rotterdampakket. In 2018 bedraagt de premie van dit pakket 167,63 per maand, inclusief het meeverzekeren van het eigen risico (met 50 euro uitgezonderd). Omdat hij gezond is en het komende jaar geen zorgkosten verwacht, heeft hij uitgerekend dat hij veel beter alleen een basispakket kan afsluiten bij een andere verzekeraar. Op deze manier kan Wouter tot wel 800 euro op jaarbasis besparen.
Advies Zorgkiezer
Peter Ruys adviseert minima daarom goed op te letten bij het afsluiten van een gemeentepolis. Het is belangrijk om goed te kijken naar de te verwachten zorgkosten en deze naast de beschikbare polissen te leggen. Consumenten die zich heel uitgebreid willen verzekeren, kunnen volgens Ruys in sommige gemeentes ook niet terecht. Bijvoorbeeld in Maastricht, waar het maximale aantal fysiotherapiebehandelingen 12 is.
Daarnaast adviseert hij consumenten ook om andere zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, en niet alleen maar te kijken naar wat er door de gemeente aangeboden wordt.
Onderzoek gemeentepolissen 30 grote steden (Zorgkiezer/Kassa) - bijlage in Excel