Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten worstelen met kostendelersnorm

22-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2170 keer bekeken
  •  
geld pot zorgen muntjes centjes 1127

De tien grootste gemeenten maken diverse keren per jaar een uitzondering op de kostendelersnorm. Vaak gebeurt dat als er een kans is dat de persoon dak- of thuisloos dreigt te raken. Dit blijkt uit berichtgeving van de NOS

Tienduizenden bijstandsgerechtigden krijgen te maken met de zogenaamde ‘kostendelersnorm’ die ooit is ingesteld om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de regeling. In de praktijk Merken gemeenten op dat het voor schrijnende situaties kan zorgen. Een uitzondering maken voor die situaties kost veel tijd en energie.

Grote klap als kind 21 wordt

Volgens berekeningen van het CBS zijn er 429.200 bijstandsgerechtigden. In 12 procent van de gevallen wordt de kostendelersnorm toegepast. Vaak worden mensen financieel geraakt wanneer een inwonend kind 21 wordt, of als een ouder zonder inkomsten in huis wordt genomen. Bij toepassing van de kostendelersnorm gaat 20 procent van het inkomen verloren. Dat gaat dan om enkele honderden euro’s per maand, blijkt uit de berichtgeving.

Kinderen bijstandsgezin eerder uit huis

Zo heeft onderzoeksbureau Significant berekend dat in bijstandsituaties het vaker voorkomt dat een kind op zijn 21e het huis verlaat, in vergelijking met gezinnen waar geen bijstandsuitkering is, zo blijkt uit de berichtgeving van de NOS. 

Maatwerk kost veel tijd

Volgens de gemeente Amsterdam kost het veel tijd om uitzonderingen te maken. Vaste uitzonderingen maken is niet toegestaan, maar maatwerk is wel mogelijk. Volgens het bericht van de NOS zouden daarom veel gemeenten gedeeltelijk af willen van de kostendelersnorm. 

De meeste uitzonderingen worden gemaakt bij alleenstaande moeders, mensen in de schuldhulpverlening en mensen die dakloos dreigen te raken. Het vaakst wordt als reden genoemd dat een inwonend kind van 21 dakloos dreigt te worden. 

Groot deel van de gemeenten wil andere vorm

Uit rondgang onder de gemeenten blijkt dat een groot deel af wil van de huidige vorm van de kostendelersnorm. Volgens wethouder van Amsterdam, Groot Wassink, verwijst het kabinet naar de ruimte die gemeenten hebben om maatwerk toe te passen. Die ruimte is echter beperkt, waardoor het aanvoelt als “pleisters plakken”, aldus Groot Wassink. 

Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!