Terwijl de nieuwe WOZ-beschikking alweer op de mat ligt, hebben veel bezwaarmakers het besluit over hun bezwaar van vorig jaar nog maar net of zelfs niet ontvangen. Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer en uit een rondgang van Kassa langs bureaus die WOZ-bezwaren indienen.
Gemeenten voldoen niet aan norm
De Waarderingskamer ziet namens de overheid toe op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken. Uit cijfers van dit orgaan blijkt dat 76 gemeenten en belastingsamenwerkingsverbanden niet voldoen aan hun norm die stelt dat zeventig procent van de bezwaren op 1 oktober afgerond hadden moeten zijn.
Huur omlaag
De achterstanden pakken vervelend uit voor bijvoorbeeld huurders die hun huur omlaag hopen te krijgen door een lagere WOZ-waarde te bedingen. Pas als de gemeente uitspraak doet, kunnen zij naar de huurcommissie om de huurprijs te laten toetsen die mede afhankelijk is van de WOZ-waarde.
Niet van profiteren
Huiseigenaren die door een verlaging van de WOZ-waarde hopen op belastingvoordelen, zoals een lagere onroerendezaakbelasting, waterschapsheffing en inkomstenbelasting (middels eigenwoningforfait) kunnen daar voorlopig ook niet van profiteren.
Top 5 langzaamste gemeenten
De volgende vijf gemeenten en samenwerkingsverbanden blijken volgens de Waarderingskamer het langzaamst. Met tussen haakjes de achterstand van het aantal bezwaarschriften op 1 oktober:
Nog niet alle bezwaren binnen
Gemeenten hadden tot eind vorig jaar de tijd om alle bezwaren over 2017 af te wikkelen. Ook dat blijkt vaak niet haalbaar. Previcus Vastgoed dat WOZ-bezwaren indient namens bewoners, moest op 1 januari maar liefst 27 procent van het aantal ingediende bezwaren nog terugkrijgen. "Ook nu hebben we nog lang niet alle bezwaren over 2017 binnen”, vertelt directeur Michel Uyen van Previcus Vastgoed.
WOZ-juristen zien vooral achterstanden in Amsterdam, Hilversum en Zevenaar. WOZ-Meldpunt noemt Amsterdam en Hilversum als langzaamste gemeenten. Ook zij hebben nog niet alle bezwaren over 2017 binnen.