'Gemeente moet galerijen scannen op gebreken'
29-05-2011
• leestijd 2 minuten
Nederlandse gemeenten moeten de galerijen van flats scannen op gebreken, waardoor afbreken en instorten mogelijk is zoals vorige week maandag gebeurde bij de Antillenflat in Leeuwarden. Dat zegt directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (VBWTN).
Antillenflat
Over een lengte van vier tot vijf meter stortte de bovenste galerij van de Antillenflat in, die in de val alle onderliggende galerijen meesleurde. De oorzaak wordt nog onderzocht. Ankersmit zegt dat er zeer waarschijnlijk overeenkomsten bestaan met andere flats in Nederland, omdat de jaren zestig van de vorige eeuw de hoogtijdagen waren van de galerijflatbouw en de hoogbouw in Nederland. De Antillenflat is gebouwd in 1966.
Split level flats zoals de Antillenflat zijn overigens niet op heel grote schaal gebouwd in Nederland, aldus Ankersmit. ,,Maar dezelfde detaillering met galerijen of balkons als deze komt wel veel vaker voor'', zegt hij. ,,Hoewel het gebeurde in Leeuwarden buitengewoon ernstig is, maar gelukkig zonder gewonden of erger, moeten we dit plaatsen in het zelfde rijtje als afvallende gevelplaten, gevelmetselwerk enzovoort.'' Gemeenten doen er goed aan de woningvoorraad in hun gebied te controleren op risico's en eigenaren daarop te attenderen, meent de VBWTN.
Ingrijpen bij betonrot
De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van een gemeente zal, als er duidelijke zichtbare gebreken zijn zoals betonrot, kunnen ingrijpen. Maar die heeft niet de middelen en mogelijkheden alle betonconstructies preventief op gebreken te controleren door middel van bijvoorbeeld radardetectie. ,,Dit zijn zeer kostbare onderzoeken.''
Volgens Ankersmit is er in Leeuwarden geen sprake van betonrot. ,,Zeer waarschijnlijk heeft het verzwakkingsproces binnen in de constructie plaatsgevonden. Met ook weer waarschijnlijk een te lichte betondekking, maar onderzoek moet dat uitwijzen.'' Volgens de vereniging zou er, om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, een APK voor de bestaande gebouwenvoorraad moeten komen.
ANP