Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Gekaapte apparaten gaan samenwerken'

16-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hacker cybercrime 930x520
De koelkast die de wasmachine hackt, waarna ze samen besluiten hoe ze de babyfoon moeten aanvallen. Dat is de toekomst volgens cyberbeveiliger Fortinet.

Niet nieuw

Dat hackers apparaten aanvallen is niet nieuw, en het gebeurt de laatste tijd op steeds grotere schaal. Steeds meer huishoudelijke apparaten zijn verbonden met internet en de beveiliging ervan is meestal heel zwak. Als hackers zulke apparaten overnemen, kunnen ze daarmee een leger vormen, een zogeheten botnet. Dat kan op commando een cyberaanval uitvoeren. Zo werd het internet in de Verenigde Staten vorig jaar grotendeels platgelegd door een gecoördineerde aanval met miljoenen gekaapte printers, babyfoons en bewakingscamera's.

Dom

Zulke botnets zijn nu echter nog vrij dom. De gekaapte apparaten, zogeheten zombies, kunnen alleen doen wat hun bevelhebber ze opdraagt, op het moment dat iemand ergens op een knop drukt. Fortinet voorspelt dat de botnets straks plaatsmaken voor hivenets. Daarin praten de gekaapte apparaten met elkaar, beslissen ze zelf wat hun volgende stap wordt en kunnen ze zelf nieuwe apparaten ronselen. Samen vormen ze een veel slimmer en sterker leger. ,,Dat maakt aanvallen op een ongekende schaal mogelijk'', aldus Fortinet.
Niet alleen de gekaapte apparaten worden slimmer, ook de programmaatjes om systemen mee te kraken. Volgens Fortinet kunnen die straks zelf volautomatisch doelen vinden, kwetsbaarheden zoeken, aanvallen uitvoeren en nieuwe manieren bedenken om aan te vallen, zonder dat er nog een mens aan te pas komt.

Groei gijzelsoftware

Fortinet verwacht ook dat gijzelsoftware blijft groeien. De makers gebruiken zulke ransomware om computersystemen te vergrendelen. Vervolgens eisen ze losgeld. De eerste aanvallen waren gericht tegen individuele computers. Daarna legden ze complete bedrijven plat, zoals vorig jaar bij een containerterminal in Rotterdam. Fortinet denkt dat de aanvallen de komende jaren nog een stap verder gaan: het volgende doelwit is de cloud. Daar gaan vele tientallen miljarden euro's in om, en dat neemt snel toe. Met een succesvolle aanval op een cloud kunnen de daders in één klap heel veel bedrijven tegelijk treffen en veel schade aanrichten. ANP

Dit schreven we eerder over dit onderwerp

Dossier: Internet of Things
Auto's, deurbellen, koelkasten en zelfs kleding: alles krijgt tegenwoordig een eigen IP-adres. Deze razendsnelle ontwikkeling zorgt ervoor dat niet alleen smartphones of laptops een slimme chip hebben, maar er een netwerk ontstaat van alle denkbare producten. Dit wordt het Internet of Things genoemd, ofwel het Internet der Dingen. Wij zoeken voor je uit wat de 'IoT'-opmars voor consumenten betekent en hoe dit ook in jouw leven een rol kan gaan spelen.
Hoe krijg je een smart home veilig? 5 tips!
Het Internet of Things brengt voor consumenten vooral heel veel gemak met zich mee. Een smart home maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker, maar met slimme apparatuur haal je ook veel veiligheidsrisico’s in huis. Virtuele inbraken en hacks van bedrijven via jouw apparatuur liggen op de loer. Maar hoe maak je een smart home veilig? Kassa geeft vijf tips.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!