Een hoofdmaaltijd zonder vlees? Dat is voor 31 procent van de Nederlanders onbekend culinair terrein. Wil je weleens wat duurzamers eten, maar gaat de overstap naar vleesvervangers je te ver? Dan is een hybride vleesproduct wellicht een optie. Bij de supermarkten Lidl en Albert Heijn ligt sinds kort gehakt in de schappen waarvan een deel van het vlees is vervangen door extra toegevoegde eiwitten. Wat doet dit met de prijs, smaak en duurzaamheid van het vleesproduct?
Gehakt bestaat lang niet altijd meer uit alleen gedraaid (rund)vlees. Supermarkten verkopen steeds vaker gehaktmixen, waarvan een bestanddeel bestaat uit vlees vervangende eiwitten.
Zo verkoopt Albert Heijn sinds dit voorjaar gehakt, worstjes en hamburgers waarin 10 tot 20 procent van het vlees is vervangen door dierlijkje eiwitten. Het gaat om rundereiwit dat uit bloedplasma is gewonnen. Waarom doet AH dit? Volgens de supermarktketen is dit “hybride vlees” duurzamer, omdat er voor hetzelfde gewicht in de verpakking minder dieren geslacht hoeven worden. Een deel van het rundvlees is immers vervangen door eiwitten. In het geval van de gehaktmix is 10 procent minder vlees gebruikt. Bij de worstjes en hamburgers is 20 procent minder vlees nodig.
Bij supermarkt Lidl kunnen klanten sinds kort kiezen voor een ander hybride gehaktproduct: de gehaktmix met erwteneiwit. Dit bestaat voor 60 procent uit rundergehakt. De rest is uit plantaardige eiwitten samengesteld. Van deze gehaktmix is de CO2-uitstoot “37,5 procent lager dan van gehakt dat voor 100 procent uit vlees bestaat”, houdt Lidl de klanten voor.
Als gehakt niet alleen uit vlees bestaat, maar deels uit eiwitten, doet dit dan ook iets met de prijs? Ja, het scheelt wel iets.
Allereerst de gehaktmix met erwteneiwit van Lidl. Deze is zo’n 50 cent goedkoper dan het normale gehakt. De supermarkt geeft te kennen dat het klanten zo hoopt te verleiden om het product met een lagere milieu-impact te kiezen.
Albert Heijn houdt het prijsverschil kleiner, maar ook hier is de gehaktmix voordeliger. Kies je AH Rundergehakt met toegevoegd rundereiwit (dit is ook de benaming op het etiket)? dan betaal je 4,19 euro voor een pond. Ten tijde van het schrijven van dit artikel is de prijs van een 500 gram AH rundergehakt 4,29 euro.
Beide supers houden de consument voor dat de gehaktmix met toegevoegde eiwitten geen invloed heeft op de smaakbeleving als het eenmaal is bereid.
Bij de gehaktmix van Lidl valt in elk geval wel op dat er meer zout aan is toegevoegd, toch een flinke smaakversterker. De gehaktmix met erwteneiwit bevat 1,18 gram (per 100 gram), terwijl het rundergehakt zonder toevoegingen slechts 0,4 gram zout bevat.
Dit verschil is bij het gehakt en de gehaktmix van Albert Heijn veel kleiner. Het gehakt met toegevoegde (dierlijke) eiwitten bevat 0,33 gram zout (per 100 gram). Het ‘ouderwetse’ rundergehakt bevat 0,2 gram.
Bronnen: Klimaatakkoord.nl, AH.nl, Trouw, Lidl, Wakker Dier
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!